Ramię mam wyposażone po obu stronach w dok. Pozwoli to nie tylko na wychwytywanie obiektów, ale także na przemieszczanie się po stacji. Jednak coś poszło nie tak przy zmianie miejsca zaczepienia. Części zaczęły mi się rozchodzić i sterowanie było już inne od zadeklarowanego.
Przydałby się spec od moda KAS, bo chciałbym na tym ramieniu też umieścić jakiś elektromagnes, aby przechwytywać obiekty bez konieczności dokładania doku, a totalnie nie ogarniam co z czym się tam łączy. #kerbalspaceprogram
@sickonce: Jako student mechatroniki w duchu rzuciłem do siebie "o jezu" patrząc na liczbę stopni swobody tego mechanizmu - zwłaszcza, że użyłeś sformułowania "proste ramię" xD Ale poważnie mówię - im więcej masz ruchomych części, tym trudniej będzie ci kontrolować tego robota. I tym więcej potencjału dla bugów dajesz wybitnemu silnikowi KSP ;) Ja zacząłbym więc od zmniejszenia liczby części IR w tym ramieniu. Nie potrzebujesz stawiać na sobie dwóch zawiasów
zacząłbym więc od zmniejszenia liczby części IR w tym ramieniu.
@salad_fingers: Jak szaleć to szaleć. Podwójny zawias wstawiłem, żeby móc to ładnie spakować do wahadłowca no i zakres +/- 180 stopni też jest znamienny. Całe te siłowniki to też trochę wioska. Może rzeczywiście postawię tylko na osie obrotowe i sklonuję jakiegoś IRB. ( ͡°͜ʖ͡°)
@sickonce: Aaa, chcesz mieć 360 stopni w "kolanach"! Hmm, to chyba nie obejdzie się bez stackowania zawiasów. Albo zastąpienia ich Rotatronami - ja tak budowałem mój księżycowy dźwig ;) Buga nie pomogę ci wyjaśnić, ale jak ci zależy, to radziłbym udać się na forum KSP, tam jest szansa że ktoś będzie wiedział o co chodzi.
@salad_fingers: Przetestowałem jeszcze wczoraj kilka rozwiązań i podsumowując:
1) Generalnie po zmianie punktu dokowania pojawiają się dziwne rzeczy w sterowaniu. Napiszę jeszcze na KSP Forum, ale moim zdaniem to jest spowodowane tym, że na moment mogę stracić kontrolę nad całym ramieniem do momentu zadokowania. Dodanie baterii i komputera bezzałogowego przynajmniej na tyle na ile zdążyłem sprawdzić pomaga.
2) Budowa na rotorach (tych małych) długiego ramienia to kiepski pomysł. Bardzo plastyczne części.
Do not attach IR parts directly to docking ports. It will make your life miserable. You have been warned!
:P
ad. 2&3) Nie chcę zgrywać znawcy IR, zbudowałem w tym raptem 2 rzeczy, z których jedna działała w sumie tylko dlatego, że użyłem mnóstwo ActiveStruts i jakoś przestała się chybotać.
TweakScale używasz w najnowszej wersji, czy jakiejś okropnej 1.47?
TweakScale miałem najnowszą, ale po wczytaniu quicksave ramię z IR wracało do rzeczywistych rozmiarów i generalnie działy się różne niespodziewane rzeczy. Może to też kwestia wielu modów na raz.
https://www.youtube.com/watch?v=20UcC1knT6k
Ramię mam wyposażone po obu stronach w dok. Pozwoli to nie tylko na wychwytywanie obiektów, ale także na przemieszczanie się po stacji. Jednak coś poszło nie tak przy zmianie miejsca zaczepienia. Części zaczęły mi się rozchodzić i sterowanie było już inne od zadeklarowanego.
http://i.imgur.com/aJfg9wP.png
http://i.imgur.com/Kqgai1r.png
http://i.imgur.com/j19Vekj.png
Przydałby się spec od moda KAS, bo chciałbym na tym ramieniu też umieścić jakiś elektromagnes, aby przechwytywać obiekty bez konieczności dokładania doku, a totalnie nie ogarniam co z czym się tam łączy.
#kerbalspaceprogram
Ja zacząłbym więc od zmniejszenia liczby części IR w tym ramieniu. Nie potrzebujesz stawiać na sobie dwóch zawiasów
@salad_fingers: Jak szaleć to szaleć. Podwójny zawias wstawiłem, żeby móc to ładnie spakować do wahadłowca no i zakres +/- 180 stopni też jest znamienny. Całe te siłowniki to też trochę wioska.
Może rzeczywiście postawię tylko na osie obrotowe i sklonuję jakiegoś IRB. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Buga nie pomogę ci wyjaśnić, ale jak ci zależy, to radziłbym udać się na forum KSP, tam jest szansa że ktoś będzie wiedział o co chodzi.
1) Generalnie po zmianie punktu dokowania pojawiają się dziwne rzeczy w sterowaniu. Napiszę jeszcze na KSP Forum, ale moim zdaniem to jest spowodowane tym, że na moment mogę stracić kontrolę nad całym ramieniem do momentu zadokowania. Dodanie baterii i komputera bezzałogowego przynajmniej na tyle na ile zdążyłem sprawdzić pomaga.
2) Budowa na rotorach (tych małych) długiego ramienia to kiepski pomysł. Bardzo plastyczne części.
:P
ad. 2&3) Nie chcę zgrywać znawcy IR, zbudowałem w tym raptem 2 rzeczy, z których jedna działała w sumie tylko dlatego, że użyłem mnóstwo ActiveStruts i jakoś przestała się chybotać.
TweakScale używasz w najnowszej wersji, czy jakiejś okropnej 1.47?