Wpis z mikrobloga

#arduino #elektronika

Coraz bardziej podoba mi się kupowanie drobnicy elektronicznej z Chin na eBayu - z pięciu zamówionych dotąd przesyłek u różnych sprzedawców wszystkie dotarły i wszystko działa. Czasy oczekiwania to 8, 14, 23, 27 i 37 dni (razem z weekendami itd), rozpiętość jak widać dość duża, a przy odrobinie szczęścia można dostać przesyłkę już po dwóch tygodniach.

Tymczasem zmontowałem sobie prosty układzik do przetestowania jednego z układów: SN74HC273N, czyli 8 przerzutników typu D
Pobierz Caroo - #arduino #elektronika 

Coraz bardziej podoba mi się kupowanie drobnicy elekt...
źródło: comment_5ShVoLhuO5YFep0UhoxYytIEBf58rnXm.jpg
  • 20
@AnanasX: Jeszcze pół roku temu sam bym nie rozumiał, ale teraz się bardzo proste wydaje :)

@WilkBardzozly: tak tak, jeszcze tylko przejrzę wykopalisko i wysyłam CV :P

@KREM_Z_BROKUL: taśma produkcyjna.

@lucku: tego nie znałem, dlaczego lepiej? Szybciej dochodzi? Bo ceny to na eBayu i tak są bardzo niskie.
@Analityk: A po co? Jeżeli sam coś potrzebujesz to zarejestrowanie się na eBayu trwa chwilkę, kupowanie jest tak samo proste jak na allegro :) Więc wydaje mi się że wygodniej samemu kupować.
@exti: no a skąd? :) Chiny, ewentualnie jakaś Tajlandia, generalnie Azja. Tanio, "darmowa" wysyłka, duży wybór, a poczekać dwa tygodnie dłużej to dla mnie nie problem.
@Caroo:

Ja tam wolę pójść do sklepu elektronicznego i kupić to wszystko za kilka złotych. Przy takiej różnicy cen sprowadzanie takiej drobnicy od Azjatów wydaje mi się przesadą. No chyba, ze cały wagon tego zamówisz.
@exti: kilka stówek już wydałem, w sklepie elektronicznym bym dał 2-3 razy więcej. Do tego żeby kupić na eBayu nie muszę wychodzić z domu, a tym bardziej jechać do miasta :)