Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #pytanie #elektronika #telewizory

Mirki - challenge :

- dziadek chce nowy telewizor.

- dziadek naprawde kiepsko chodzi

- dziadek jeszcze gorzej slyszy

- dziadek slucha na full przez co wszyscy w-------i 3 pietra w dol i w gore

- zamysl jest sluchawek bezprzewodowych ALE TAKICH zeby szlo np ze specjalnego (wlasnego) pilota przelaczac miedzy telewizorem a sluchawkami

- telewizor sam w sobie nie musi byc tiptop - wiadomo on smart tv, okularow 3d czy jutuba nie uzyje.

- telewizor 50-55''

- odbior z kablowki wiec zadne 4k.

- raczej plaski bo chlopina nie ogarnie ze telewizor mu pogiety przywiozo i bedzie efekt odwrotny od zamierzonego

ktos sie podejmie ?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szaremyszki: teraz jest lipa, bo albo masz telewizor ze smartem/3d/mikrofalą i odkurzaczem, albo masz gorszą matryce.

w 50" mogę polecić Sony KDL- 50W805B, ostatnio taki zakup był w domu i sprawuje się b.fajnie, a obraz jest w cholerę wyraźny i do tego głośny ja cholera. no ale koszt 3,5~ tys

co do słuchawek, sam się chętnie dowiem, bo też taki zakup muszę uczynić.
  • Odpowiedz
@Fibi07: o ile telewizor nie jest problemem - wiadomo nie dam dychy za nowinki kiedy mi tak naprawde potrzeba wyswietlacza. Bardziej ciekawi mnie czy sa takie sluchawki. Widze wszedzie BT - ale to trzeba jakos wetknac jack'a lub usb (?) i potem zgrac sluchawki z baza. Problem w tym ze senior nie mobilny i fajnie jakby mial opcje przelaczenia na telewizor jak juz go zaczna w------c sluchafony.
  • Odpowiedz
@szaremyszki: hm, z przełączaniem słuchawki/tv z telewizora będzie ciężko, o ile to w ogóle będzie możliwe. tv wyłapuje wpięty jack i nie przełączysz na głośniki, dopóki go nie wypniesz.

łatwiejszym wyjściem byłoby chyba kino domowe (lub coś na wzór niego), a z pilota wybierasz z czego ma "iść" dźwięk.
  • Odpowiedz
@szaremyszki: W zasadzie każdy TV ma wyjście audio na gniazdach cinch (sygnał audio jest obecny cały czas niezależnie od ustawień głośności). Podpinasz pod to nadajnik UHF słuchawek. Głośność TV reguluje pilotem, a głośność słuchawek w samych słuchawkach.

Co do słuchawek - tanie i dobre philipsy SHC5100/10 na normalne akumulatorki AAA.
  • Odpowiedz
@dktr: to tez jest mysl przy czym troche filozofie transportu dzwieku postawiles mi na glowie. Bo po twojemu bedzie gralo i tu i tu naraz. Musze to przeanalizowac bo boje sie ze dojdzie do sytuacji ze dziadek ze sluchawkami na uszach bedzie n---------l telewizorem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@szaremyszki: Tak będzie, ale pozwala to oglądanie wspólne, dziadek głośno na słuchawkach - cała reszta przy normalnej głośności TV ;) No i odpada dodatkowy pilot do przełączania źródeł dźwięku. Można ewentualnie włączyć tryb hotelowy który ogranicza maksymalną głośność...
  • Odpowiedz