Wpis z mikrobloga

Mireczky, niech ktoś mi wytłumaczy łopatologicznie, bo mam mieszane uczucia. W specyfikacji płyty głównej jest jasno napisane, że max obsługuje 2gb pamięci ram. Wrzuciłem sobie 3 gb (1x2gb i 1x1gb) i tak, bios znajduje obie, system startuje bez problemu. CPU-Z wskazuje dwie pamięci o różnym taktowaniu. Nic nie #!$%@?, brak bluescreenów, jedny słowem wszystko gra. I teraz pytanie: płyta główna z automatu sobie pobiera te 2gb i odrzuca "nadmiar", czy może jeszcze nie rozumie co się do końca stało i w nocy będę musiał dzwonić na straż pożarną?

#it #komputery #informatyka #januszeinformatyki #niemampojeciacorobie
  • 12
  • Odpowiedz
@podpora_demaga: @Kormas: no, udało mi się znaleźć dwie osoby o różnych stanowiskach. Słucham wobec tego Waszych argumentów, bo jedni mówią "a" inni natomiast "b" w temacie pamięci ram. Jedni, że płyta z automatu ograniczy pamięć ram, inni mówią co innego. Nie do końca tag #niemampojeciacorobie jest tutaj potrzebny, bo pojęcia akurat mam, no ale skoro Mireczek prosił.
  • Odpowiedz
@Chael: zadaj sobie odrobinę trudu i pogooglaj. Skoro system wykrywa i pokazuje 3 gb to znaczy, że działają. A jeśli tak to pewnie wieksze ramy nie były testowane i stąd zapis w manualu. Jeśli chipset faktycznie nie ma supportu to albo nie zabootuje, albo będzie pokazywał tylko 2GB (jak intel 900/915).

Roznica miedzy single a dual channel dla >2GB w zabytkach, jak twój jest marginalna. To raz, a, dwa: w
  • Odpowiedz
@podpora_demaga: tu nie chodzi o trud, a o to co ludzie powiedzą. Bo na moje, to jeżeli bangla, to będzie banglać, natomiast jak najbardziej zgadzam się z @Kormas co do wrzucania pamięci z takim samym timing. Internet ma za dużo sprzecznych informacji na ten temat, dlatego chciałem:

a) przenieść dyskusję na neutralny grunt

b) odnaleźć przynajmniej dwie osoby o różnych argumentach i zdaniach

I jak widać, faktycznie jest zbyt
  • Odpowiedz
@Chael: Musisz sprawdzić, bo możliwe, że @podpora_demaga ma rację. Flex mode był obsługiwany tylko przez wybrane chipsety, chyba P35 i starszy 925, nie był też chyba domyślnie włączony, trzeba to zrobić w biosie. W każdym razie, różnica będzie odczuwalna, nawet w starym komputerze, zwłaszcza przy bardziej wymagającej aplikacji.

Na szybko wygrzebałem test, sam musisz ocenić czy to duża różnica: http://www.tomshardware.com/reviews/intel-stakes-vision-pc-future-775-launch,830-28.html
  • Odpowiedz
@Chael: timingi i tak automatycznie są równane do dołu, więc z tym problemu nie ma.

W każdym razie, różnica będzie odczuwalna, nawet w starym komputerze, zwłaszcza przy bardziej wymagającej aplikacji.

@Kormas: Nie zgodzę się. W normalnym użytkowaniu nie będzie różnicy. Pakery mogą skorzystać z większej przepustowości, ale i tak wszystko ograniczy wolny hdd. Zwłaszcza w starym struclu ;) Dlatego imho szkoda czasu na akademickie dysputy.
  • Odpowiedz