Wpis z mikrobloga

@slaszka: "Tak więc, jeśli chcemy utrzymać ciepło np. pieczeni, owijamy ją w folię błyszczącą stroną do wewnątrz (wtedy ciepło zostanie skumulowane wewnątrz foliowego pakunku). Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - również owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz, a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy). Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je
  • Odpowiedz
@slaszka: To, że folia z jednej strony jest matowa a z drugiej błyszcząca to efekt procesu produkcji. Na ostatnich etapach jak folia jest już bardzo cienka, żeby nie rwała się na linii produkcyjnej to jest przepuszczana przez prasy złożona na pół. Tzn. przez prasę na raz idą 2 warstwy. Strony które się stykały są matowe, te z zewnątrz mające kontakt z prasą lśniące. Ewentualne różnice w trzymaniu ciepła lub nie
  • Odpowiedz