Wpis z mikrobloga

Mirasy pierwszy raz w życiu coś udało mi się upiec i padło na super zdrowe ciacha owsiane.

Nie będę pisał przepisu jak by był mój tylko od razu podaje link:

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/ciasteczka_owsiane/przepis.html

Moje ciacha wyszły nieco ciemniejsze niż te ze zdjęcia w przepisie. Na pewno następnym razem już po 13 minutach będę wyglądał jaki mają kolor, bo tutaj piekły się co do sekundy przez 15 minut.

Jeśli ktoś się zastanawia ile tego wyjdzie i jakim kosztem, to wyliczyłem z moich zakupów i z gotowej blachy, że z 1 porcji wychodzi 560g ciastek po wyjęciu z piekarnika i kosztowało mnie to ~14 zł (nie wliczając miodu). Trzeba zaznaczyć, że pierwsze zakupy są najdroższe, bo ja kupiłem 500g suszonej żurawiny, a w przepisie potrzeba 40g + 40g rodzynek do mieszanki i ogólnie zapłaciłem około 60 zł, ale mąkę kukurydzianą czy żurawinę wykorzystam jeszcze na kilkanaście porcji :) Można iść na minimum w wielkości produktów, ale jeśli przewidujemy, że będziemy te ciacha piec co jakiś czas, to w większych paczkach wychodzi taniej.

Produkty kupowałem w almie, bo mają tam wszystko jednak trochę drożej niż w innych marketach, więc jeśli wszystko uda się kupić załóżmy w tesco, to może nawet będzie 1-2 zł taniej.

Czas na przygotowanie i wrzucenie ciasta na blachę, to jakieś 20 minut :) Do kawy czy na śniadanie z mlekiem piękna sprawa :)

Smacznego ! :)

#gotujzwykopem #kulinarnywygryw
Pobierz ulicablotnanumerzachlapany - Mirasy pierwszy raz w życiu coś udało mi się upiec i pad...
źródło: comment_uOL3e7pkSeg0e9ct8aGKj0hrA7a4TlOH.jpg