Wpis z mikrobloga

1039 - 3 = 1036

Jeszcze nic nie wrzucałem w tym tagu i nie wiem jak to jest ze wrzucaniem 'zaległych' książek ale pozwolę sobie wrzucić przeczytane pozycje z października.

Ray Bradbury

"451 stopni Fahrenheita"

Science Fiction

Ogólnie to raczej przygnębiający tytuł (chyba jak większość dystopijnych) i trochę mimo wszystko dla mnie momentami nudny, ale było w nim kilka ciekawych pomysłów i niestety trafnych prognoz.

3/5

Isaac Asimov

"Ostatnie Pytanie"

Science Fiction

Ponownie przeczytane przeze mnie krótkie opowiadanie (nie liczę tego jako książki). Było co najmniej raz na głównej Wypoku. Jak ktoś nie czytał to polecam bo to bardzo dobre sci-fi.

5/5

Robert A. Heinlein

"Kawaleria kosmosu"

Science Fiction

Klasyk militarnego science fiction. Ciekawy pomysł z obywatelstwem, dużo opisów walki i życia żołnierza z Piechoty Zmechanizowanej. Ciężko powiedzieć czy podobała mi się bardziej niż "Wieczna Wojna" (która mimo wszystko skupia się na czym innym). Obie warte uwagi.

4/5

Douglas Adams

"Autostopem przez Galaktykę"

Science Fiction

Absolutnie genialna. Dawno nie czytałem czegoś tak dobrego. Ten absurdalny humor (Monty Python mocno), pomysły, te absurdalne (myszy, delfiny :D) jak i te z których można by było napisać wiele "poważnych" książek s-f (napęd "Złotego Serca", budowanie planet itd.). Trzyma poziom od pierwszych stron (

Co to znaczy, że nigdy nie byliście na Alfa Centauri?
:D) aż do końca.

5/5

#bookmeter #czytajzwykopem #scifi #sciencefiction
blamedrop - 1039 - 3 = 1036

Jeszcze nic nie wrzucałem w tym tagu i nie wiem jak to j...

źródło: comment_AIGpGjhOUhtnZvyAB84MZfetlNIS1SWS.jpg

Pobierz
  • 4