Kolejna karta, tym razem ukazująca kazuara, ptaszka-nielota żyjącego na terenach Australii oraz Papui-Nowej Gwinei. Obecnie istnieją trzy gatunki kazuarów, w tym najbardziej liczny kazuar hełmiasty, którego australijska populacja mimo to aktualnie posiada status zagrożonej wyginięciem. Ptaszki odżywiają się owocami, grzybami oraz owadami. Potrafią być dość agresywne w stosunku do ludzi, badania z 2003 roku doliczyły się 150 ataków kazuara hełmiastego na człowieka, w tym jedna napaść zakończyła się śmiercią ofiary.
#necrobook
#necrobook









