Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko266
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
yexul
yexul

yexul

Dołączył 9 lat i 2 mies. temu
  • Obserwuj
  • Akcje 27
  • Znaleziska 27
  • Mikroblog 0
  • Obserwujący 1
  • Obserwowane 0

78

AMA - Barman z wieloletnim doświadczeniem.

AMA - Barman z wieloletnim doświadczeniem.

Barman z wieloletnim doświadczeniem, wiele konkursów w Polsce i kilka na świecie, dużo masowych imprez/wesel, sytuacje za barem, porady co z czym, dlaczego i jak rzetelnie się upić, zarobki - AMA.

yexul
z
wykop.pl
dodany: 15.09.2016, 09:02:37
  • 62
  • #
    ama
  • #
    barman
  • #
    alkohole
  • #
    pytanie
  • #
    ciekawostki
  • #
    zainteresowania
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 09:11:43
  • 4
@reddml: oczywiście, aczkolwiek omijam szerokim łukiem "walenie kap do ryja" i picie browarków. Wole pójść do kolegi po fachu, który stoi za barem i ogarnia temat ( a takich jest mało ) i wypić cocktail z dziewczyną usiąść pogadać w spokoju. Wyjątki to wesele kumpla, albo jakieś spotkania po latach.
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 09:34:10
  • 25
@phsr:
1) Tak, podstawy na tyle, aby zaimplementować czasem w pracy w klubie, aczkolwiek ja siedzę w klasyce barmańskiej i to w tych konkursach odnosiłem sukcesy. W skrócie, świat barmański dzieli się na klasyke i flair. Flair to rzucanie, żonglowanie, tricki, a klasyka to technika tworzenia cocktaili, łączenie smaków, wygląd, zapach, taki master chef barmański. Zazwyczaj flairowcy nie mixują konkretnie a Ci co bawią się w klasykę nie flairują, ewentualnie
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 09:49:33
  • 1
@PierDacze:
2) Na moim przykładzie zaczynałem od 6zł/h jako nalewak browaru i wódy do kieliszku w takim typowym lokalu jakich teraz jest pełno, browar / kapa 4zł i stoją jak za karę. Wiele godzin pracy, czasami praca od 16 do 11 rano, były takie sytuacje i nie oszukujmy się, mało kto w takich miejscach rzuca napiwki, aczkolwiek świetnie kreują charakter i napotkasz tyle dziwnych sytuacji. Uważam, że to własnie ten
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 09:54:33
  • 0
@reddml: tacy też są. Mało piję, coś w tym jest. Nasi topowi barmani z kraju jeżeli chodzi klasykę, którzy pierwsi przychodzą mi na myśl, są abstynentami
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 10:00:53
  • 5
@phsr: 1500zł. Dostałem potem zaproszenia na drugą imprezę w Anglii bo byli zadowoleni z obsługi a księciunio jeździł po Europie i się bawił. Miałem mieć zapewniony przelot, samochód służbowy i nocleg na miejscu. Aczkolwiek nie mogłem wtedy w tym czasie obsłużyć tej imprezy. Na dzień dzisiejszy bardzo żałuje, bo na tej imprezie ponoć była nawet Królowa Elunia( ͡° ͜ʖ ͡°)
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 10:10:58
  • 5
@MalyBrzydal:
1) Nie okradałem. Możecie w to nie wierzyć, ale nie potrafiłbym kogoś okraść z pieniędzy jak są upici. Rozrabianie drinków wodą nigdy się z tym nie spotkałem, wszystko zależy gdzie chodzisz. Takie przykłady za barem się pojawiały, bo ludzię pracują w dupiatych klubach gdzie właściciel nie wyrabia z czynszem za bar i zmusza równie nieogarniętą obsługę do takich czynów.
2) Tam gdzie pracuję zawsze działa i nie robi mi
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 10:16:19
  • 9
@mar-v-son:
1) Nie było sytuacji, że laska mi powiedziała np. "Hej skarbie daj mi zniżkę" zresztą nawet jak dziewczyna mi się podoba to zniżki jej nie daje. Raczej jak widzę ją pierwszy to raz to kasuję normalnie i zachowuję się lekko na "wyjebce", z doświadczenia się nauczyłem, że własnie takie zachowania przyciąga najlepsze dziewczyny. Ktoś kiedyś mądry powiedział "powiedz lasce, żeby spier****ła a sama przyjdzie" coś w tym jest, potwierdzone.
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 10:26:46
  • 5
@paramedix:
1) Nie wiem co masz na myśli, jeżeli mam zweryfikować siebie, to myśle, że wiedzą i historiami, wolałbym pozostać anonimowy, jeżeli mam odpowiadać na pytania, które mogłyby mi zaszkodzić.
2)W----y sour z angosturą i białkem jajka. Polecam wszystkim, nawet tym, którzy nie lubią W----y. Często to sprzedaje i opowiadam gościom za barem bądź kobietom, jeszcze nikt mi tego nie zwrócił. Niektórych jajko straszy ale nie ma czego : )
3)Jest ich
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 10:34:24
  • 22
@trollasek:
1) Nie praktykowałem, zresztą odpowiedziałem już na podobne pytana poniżej. Miałem nawet sytuację, jak jeszcze pracowałem za barem typu nalej kapa/browar za 4zł, że dała mi na bar 400zł, że mam sobie schować i rozliczać ją z tego w ciągu wieczoru. Było dość późno i normalnie bym na coś takiego nigdy się nie zgodził, ale byłem młody i głupi. Była juz lekko podpita. Wypiła jeszcze za jakieś 50zł i
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 10:40:38
  • 7
@MalyBrzydal:
Po dwóch latach doszedłem do 15zł. Dokładnie to wyglądało to tak, że niecały rok orałem za 6zł, potem zmieniłem lokal na lepszy, dostałem 8zł i lepszą pracę, mam na myśli, większy poziom obsługi, klienci mili z lepszych sfer, cocktaile i tak rozwijałem umiejętności. Pół roku później, jak już postartowałem w konkursach i coś poosiągałem, zmieniłem pracę poszedłem do cocktailbaru i restauracji na poziomie, tam to już dostałem możliwości, szef
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 11:19:14
  • 0
@panjan1111:
Jak wchodzi się do takich miejsc trzeba się spodziewać dziwnych sytuacji. U mnie w klubie jest wejście dla facetów 20zł, plus pilnuje selekcjonerka ubrań, żeby jakieś dresy nie wchodziły itp, taka selekcja już tam niweluje wielu debili aczkolwiek zawsze się znajdą. Tego, że typy, nawet i dobrze ubrani i dorobieni to i tak koke będą wciągać z dechy w kiblu. To potem prowadzi do albo zabawnych sytuacji albo przykrych,
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 11:27:50
  • 5
@v3go:
1) W większości przyjazne, albo neutralne, niemiłych raczej nie byłem świadkiem. Współpracujemy, oni dbają o bezpieczeństwo, nasze i gości i zawsze ich szanuje i chętnie z nimi gadam w wolnym czasie pośmieje się potem Ci dupe uratuja. Bo już miałem dwa razy sytuację, że ktoś mi chciał w----ć w zasadzie bez powodu, a że ja agresywny nie jestem, jakiś specjalnie wielki i zbudowany też nie to kłopotów nie szukam,
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 12:57:07
  • -3
@Ortalionowy_Rycerz: Zależy jaka forma potwierdzenia Cie interesuję. Wykopa śledzę od dwóch lat, po prostu jestem przysłowiowym lurkerem, konto założyłem specjalnie, aby założyć to AMA bo mnie na to ochota naniosła : )
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 14:41:06
  • -1
@panjan1111: Wszystko zależy jak patrzy się na sytuację, czasem ludzie zachowują się niepoprawnie nie zdając sobie z tego uwagi, potem jak zwraca się takiej osobie uwagę to wielkie halo i że barman niekulturalny, aczkolwiek zgodzę się, że niektórym przewraca się w dupie i barman myśli, że jest królę na tym dęsingu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 15:28:22
  • 4
@bugg: A dostają jakieś w akademikach promo na browara w lokalach studenckich a przychodzą do nas i trują dupe o to, mimo, że w lokalu tego u nas nie ma. Muza naparza a trzeba mu tłumaczyć po angielsku, że tutaj takie karty nie działają. Później obrażeni, że płacą za małe p--o 7zł i tylko raz robiłem jednemu cocktail tak to tylko i wyłącznie p--o nic innego nie wypiją. Nie żebym
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 20:21:43
  • 4
esłodkiego drinka - co polecasz


@gosvami: Pierwsza myśl? Negroni. Włoski klasyk, jeden z moich faworytów swoją drogą. Trzy te same porcję: Campari( wytrawny likier włoski bardzo znany i lubiany przez Włochów), Martini Rosso ( vermouth ) i Gin. W shorcie na kostkach lodu i do tego zest z pomarańczy idealnie się komponuje ( zest, czyli kawałek skórki z pomarańczy, wyciskasz nad cocktailem olejki eteryczne i wkładasz do środka, dużo dodaję
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 20:24:57
  • 1
@rzep: Wolałbym nie mówić w jakich pracowałem, bo kto wie, może jest tu jakiś barman wykopowiec i szybko mnie zidentyfikuję :) mogę polecić parę dobrych barów w Polsce jeżeli Cie to interesuję, uważam, że warto zwiedzać i być dobrze obsłużonym i nie żydzić na dobry cocktail, barmaństwo się rozwija i trzeba to traktować tak jak kuchnię : )
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 20:25:05
  • 0
@loduwa: włączone!
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 20:25:18
  • 1
@wshk: Zapytali, zajrzyj wyżej : )
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 20:26:53
  • 0
@Michau_michau: Masz rację, nawet mój znajomy ostatnio na pół roku poleciał pracować, prosta robota, zobaczy kawałek świata i jeszcze zarobi, fajna opcja, ale jakoś nigdy nie chciałem wyjeżdżać, albo jaj po prostu do tego nie mam. Aktualnie dziewczyna studia kończy, ja trochę w innym kierunku swoją przyszłość kieruję, a bar schodzi na drugi plan weekendowo, hobbistycznie. Więc raczej tu zostanę, źle mi nie jest :)
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 20:31:56
  • 1
@konrad__k: Śmieciową i właśnie tu jest największa kapa, bo masakryczna ilość pracująca w gastronomii robi na czarno. Sam przez długi czas tak robiłem. Tak po prostu jest, właściciele żydzą na maksa, byle tylko nie płacić składek, a da Ci 2zł więcej na godzinę. C-----o, co powiedzieć, dopiero jak już ogarniesz robotę w fajniejszym miejscu i się usadowisz to Cie zatrudnią, ale i tak bez szału, tylko kucharze w gastro zazwyczaj
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 20:43:48
  • 4
@Bushi13: 1) Ja swoją przygodę z barem i cocktailami zaczynałem z: Vademecum barmana Zdzisław T. Nowickiego.
Całkiem dobra książka, dużo przepisów, zasad konkursowych wg regulaminu SPB ( Stowarzyszenie Polskich Barmanów) to oni większość konkursów w Polsce organizują.
2)Soki typu cytryna świeża to wszystko wyciskane. Wszystko robimy na tak zwanym "prepie" czyli przygotowaniu baru do pracy, wyciśnięcie soków, ułożenie baru, szkła, sprzętu alkoholi. Zazwyczaj jeżeli bar ma te lepsze produkty to
yexul
yexul
yexul
Autor
15.09.2016, 21:04:33
  • 5
@Bushi13: Urwało mi czas na edycję, bo pominąłem punkt piąty, wrzucam tutaj:

5)Syropy to tak, Rioba unikajcie szerokim łukiem, chemia chemia i tylko chemia, Victoria z tesco, jak próbowałem to tragedii nie ma, aczkolwiek nadal chemia, zresztą 0,5l syropu waniliowego za 9zł to coś jest nie tak. Już w lepszych barach to stosuję się wszędzie francuskie "Monin" widziałem w Selgrosie całkiem duży wybór, mają fajne smaki, dobrze jakościowo i na
yexul
yexul
yexul
Autor
16.09.2016, 08:38:20
  • 0
@franciszke: Również pozdrawiam i miło mi to słyszeć :)

2546

Najlepsza animacja pokazująca rozmiary wszechświata jaką widziałem!

Najlepsza animacja pokazująca rozmiary wszechświata jaką widziałem!

Były już na wykopie podobne materiały, ale ten wyróżnia się jakością i w dobitny sposób pokazuje jak malutcy jesteśmy

konto usunięte
z
youtu.be
dodany: 12.09.2016, 15:30:08
  • 386
  • #
    nauka
  • #
    zainteresowania
  • #
    ciekawostki
  • #
    astronomia
  • #
    kosmos
  • #
    rozrywka
yexul
yexul
yexul 14.09.2016, 06:54:36
  • 0
@sbcs: @ungolianta9: z takim rozmiarem to dystans on ma do dziewczyny :D

Marcin Mielniczek

Osiągnięcia

  • Rocznica
    od 14.09.2022

    Rocznica

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking