@Primbledon: W galaxy wchodzisz w library i Wieśka. Klikasz more obok play i wybierasz download extras. Klikasz patch 1.03. Powinien się ściągnąć i będzie w folderze \GOG Games!Downloads\thewitcher3wildhunt. Zainstaluj ręcznie.
@Jurigag: A mogłem mieć dwie bo kolega ze swojej zrezygnował, ale stwierdziłem, że nie warto się potem w sprzedawanie bawić. No cóż, przynajmniej ktoś z listy rezerwowej się ucieszył ( ͡°͜ʖ͡°)
@Fluorekk: To ostatnie piwo i końcówka książki, więc pewnie jeszcze w międzyczasie pójdę do sklepu ( ͡º͜ʖ͡º) @Barnabeu: Został po poprzednich mieszkańcach. Za to dla równowagi stolik jest z ikei.
#piwowarstwo Mireczki co ja odwalilem. Robilem piwo na kacu i zatarlem na lenia w temperaturze wygrzewu. Po godzinie dalej plyn lugola jest fioletowy. Da rade jeszcze cos z tym zrobic czy raczej do wywalenia?
@TheBobolo: Też je dzisiaj piłem. Moim zdaniem alkohol właśnie był bardzo słabo ukryty. Słodycz taka, że aż ciężko się to piło i do tego piwo jakby przegazowane. Jednym słowem słabizna.
Cholera chyba zacznę sprawdzać czy piwo nie było przypadkiem uwarzone w Witnicy. 9.80 za butelkę płynnych gwoździ. Aromat żelaza silniejszy niż simcoe ( ͡°ʖ̯͡°) #piwo
@RomeYY: Często wolę najpierw sam spróbować piwa, a dopiero później poczytać, żeby się nie sugerować przy opinii. Natomiast w przypadku piw z Witnicy faktycznie lepiej odwrócić kolejność, albo w ogóle odstawić na półkę :P
Mircy piwowarzy! Ma ktoś lub będzie miał gęstwę górniaków do mocnego ejla? US05, albo inne, w sumie dowolne o w miarę neutralnym profilu... Potrzebowałbym cosik na sobotę... Kraków lub okolice trasy Gliwice - Kraków - poratuje ktoś? :)
Kurcze, zachęcony opiniami kupiłem butelkę, i dostałem piwo z wersją "zero piany" - żaden lacing, nic. Rozumiem, gdyby to był angielski styl (małe nagazowanie), ale podczas picia czuć musowanie - więc to nagazowanie jest. Chyba trafiłem na kiepską warkę. Co do stoutu - no lekko dymiony, wytrawny stout. Bez rewelacji w smaku i w zapachu (może to też przez to, że nie znam się na stoutach, i nie
Piłem Smoky Joe na początku swojej przygody z craftem. Ledwo je skończyłem motywując się jedynie ceną, bo wtedy zdecydowanie odbiegała od tej którą przywykłem płacić za piwa. Teraz po ponad roku bez koncerniaków postanowiłem spróbować jeszcze raz. Zdecydowanie do niego dojrzałem i bardzo mi smakowało. Na pewno jedno z ciekawszych piw jakie miałem przyjemność pić. Następne w kolejce kwachy ( ͡°͜ʖ͡°) #piwo
@BorowikPospolity: No to zdrówko :P @polik95: W moim alkoholowym, zaraz pod domem, wszystko pojawia się z opóźnieniem i wielu premier nie maja, ale za to jak coś już jest, to jest też dość długo dostępne. Ale Browar i Doctor Brew mają prawie zawsze.
Uwarzyłem wczoraj AIPA single hop azacca. Oczywiście wszystko szło zbyt pięknie, więc w połowie gotowania garnek elektryczny musiał się spieprzyć ( ͡°ʖ̯͡°) Przelałem już nachmieloną na goryczkę brzeczkę do fermentora i zająłem się naprawa garnka, a konkretnie usunięciem zabezpieczenia przed przegrzaniem. Zajęło mi to ponad godzinę. Potem wszystko jeszcze raz zagotowałem i dodałem dwie pozostałe dawki chmielu. W sumie gotowałem jeszcze 20 minut. Czy teraz jakieś
@mikrolongin: A jesteś w stanie to jeszcze rozwinąć? Bo to jest kwestia na temat której nie udało mi się znaleźć byt wiele informacji. Może powinienem się przenieść z tym pytaniem na piwo.org. Fermentacja będzie zachodzić wolniej? Wytworzą się niechciane aromaty? To moje kolejne piwo w którym fermentacja burzliwa jest... cóż niezbyt burzliwa. Może własnie w tych osadach tkwi problem.
@mikrolongin: Dzięki. Whirpool stosuję, po prostu jak sypię około 100g chmielu na 22l to staram się zlać jak najwięcej i zawsze trochę tych osadów z boku też zbieram. Pewnie już nie będę :)
Mirki, 2 tygodnie temu warzyłem piwo na drożdżach T-58 (świąteczne na przyszłe święta). Niestety przez moją chorobę je zaniedbałem i temperatura fermentacji skoczyła mi do zawrotnych 27 stopni.
Z fermentora daje według mnie rozpuszczalnikiem. Przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie mam dużego doświadczenia z piwami domowymi. Już to piwo w sumie spisałem na straty, ale jeszcze sobie stoi (już 2 tydzień fermentuje).
Jak myślicie? Kanał, czy dać mu jeszcze szansę, poczekać
@spunky: Jak już się przy nim narobiłeś to ja bym zabutelkował. Najwyżej porozdajesz ludziom, którzy i tak pewnie nie zwrócą na to uwagi, albo pójdzie na jakiejś imprezie :P
#e3