Ale mnie dziś mój Dry Stout zrobił w konia...
Sprawdzałem tydzień temu (po 10 dniach) Blg, bo brak oznak fermentacji - 4Blg. Ok, zostawiłem.
Sprawdzam dziś (po 17 dniach) 4Blg - no dobra, to butelkujemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zabutelkowałem, zniosłem skrzynkę do kuchni (bo tam cieplej) i wiadro do mycia. Posprzątałem po butelkowaniu i idę myć wiadro - otwieram, a tam pod pokrywą resztki piwa bulgotają o_0 (nie robiłem cichej). Dodam, że piwo fermentowało wg. zaleceń 16-18 stopni (PAY7). W kuchni mam ok 21-22C. Czy to oznacza, że zrobiłem sobie granaty...? I czy jak to odfermentuje jeszcze te max 3Blg do będzie duże bum? Glukozy dałem 3g na butelkę dla gładkiego nagazowania,
Sprawdzałem tydzień temu (po 10 dniach) Blg, bo brak oznak fermentacji - 4Blg. Ok, zostawiłem.
Sprawdzam dziś (po 17 dniach) 4Blg - no dobra, to butelkujemy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zabutelkowałem, zniosłem skrzynkę do kuchni (bo tam cieplej) i wiadro do mycia. Posprzątałem po butelkowaniu i idę myć wiadro - otwieram, a tam pod pokrywą resztki piwa bulgotają o_0 (nie robiłem cichej). Dodam, że piwo fermentowało wg. zaleceń 16-18 stopni (PAY7). W kuchni mam ok 21-22C. Czy to oznacza, że zrobiłem sobie granaty...? I czy jak to odfermentuje jeszcze te max 3Blg do będzie duże bum? Glukozy dałem 3g na butelkę dla gładkiego nagazowania,
PS. Emalia jednak gorzej trzyma ciepło od nierdzewki...
#piwowarstwo #warzezbrowin
Wołam @Browin - patrzcie jak ładnie znowu, no ( ͡º ͜ʖ͡º) I tag jaki ładny wymyśliłem!
http://browin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/maszyny/prasy-ramowe-do-winogron-i-owocow/worek-nylonowy-do-prasy-ramowej-18-l
@RomeYY: Przeciąłem na zszyciu, wsadziłem twardy drut (taki na siatkę-ogrodzenie) i to opiera się na brzegu. Po bokach jeszcze są dwa mocne klipsy (nie takie biurowe) trzymające te druty. Wysładzanie chyba standardowo, po 60 min zawsze ok, sprawdzam jodowo. Mieszanie jak widzisz - praktycznie normalnie, bo to sobie pływa. Trzeba tylko nie kręcić siatką.
Co