Siemanko Mireczki! Dziękuję wszystkim za przybycie na mirkopiwo! :) W szczególności: @chupa i @opfer za bycie pięknymi łódzkimi różowymi paskami ;) @Vitz dzięki, że przyszedłeś ze mną wcześniej, @Browin i @Krambroz dzięki za super konkursy i super nagrody :) @SzalonyNick fajnie, że jesteś szalony i przyjechałeś napić się z nami piwka aż z Krakowa :D Ogólnie dziękuję wszystkim, za granie w grę ( ͡°͜ʖ͡°), za rzucanie śnieżkami (btw nie pamiętam dokładnie z kim się rzucałam, ale znajdę was i
Siamanko Mireczki zainteresowane mirkopiwem w Łodzi :) Ogarnęłam rezerwację! W związku z tym widzimy się w sobotę 16 stycznia 2016 w pubie Krańcoofka (Piotrkowska 29 wejście od Więckowskiego), o godzinie 19:00! Powiedziałam, że będziemy w około 20 osób, także proszę nie zawiedźcie mnie! ;) Przypomnę wam jeszcze w czwartek ʕ•ᴥ•ʔ
Niczym dumni rodzice cały dzień podziwiamy (⌐͡■͜ʖ͡■) dzisiaj najnowsze mieszanki ziół do grzańców. Uznaliśmy więc, że podzielimy się tym szczęściem i z Wami. Oprócz poniedziałkowego przepisu będzie też małe #rozdajo !
Do wygrania 2 zestawy: Mieszanka ziół do piwa grzanego + Mieszanka ziół do wina grzanego. Szansę ma oczywiście każdy, kto +. Losowanie w środę.
Lubimy Was niezwykle, więc postanowiliśmy zrobić #rozdajo sprzętu, którego nie mamy jeszcze w sprzedaży. Za miesiąc wprowadzamy termometr piowowarski, ale zanim to nastąpi ktoś kto dał nam plusa otrzyma go w poniedziałek. Liczymy też na szczerą opinię zwycięzcy.
Spam spamem, a poniżej coś dla chcących rozpocząć swoją przygodę z piwem:
@Browin: #!$%@?ą mnie już tacy piwosze-neofici, co to #!$%@? całe życie walili harnasie za 1,99 i inne tatry, a teraz nagle koneserzy piw kraftowych. Pół biedy, jak ustawiasz się na piwo w plenerze. Teraz każdy monopolowy musi mieć w lodówkach jakieś ciachany palone, kormorany niskosłodzone i inne żywe bezglutenowe, nabierze sobie taki 6 różnych do siatki i zadowolony nie truje dupy. Ale nie daj boże kup sobie piwo jakiegoś większego browaru. Nie mówię to o obiektywnie chuowych harnasiach, żubrach czy innych tyskich, ale normalnych piwkach typu perła czy Łomża, co to przyjemnie obalić latem bez kontemplacji bukietu smakowego. Zaraz się zaczyna: - hurrr durrr co ty pijesz, koncernowe siki, #!$%@? tekturo, za tyle samo mogłeś mieć ekokraftowy CIEMNY PRZENICZNY LAGER PILS PALONY JASNY PEŁNY z BROWARU KOCZKODAN, mmm, pacz jakie to dobre, wyliżem jeszcze butelke po wypicu!!!!!!! Nieważne, że 5 lat temu sami spuszczali się nad „perło export”, bo okazało się, że istnieje poniżej 4 zł coś nie #!$%@? żółcią jak harnaś i nie chce się rzygać wypiciu 7. Prawdziwa jazda zaczyna się przy próbie ustawienia w jakiejś knajpie. Lokale z wyborem mniejszym niż 15 gatunków piw kratowych albo belgijskich czy niemieckich odpadają. Rzut oka na kartę wystarczy, i już trzoda: - o, nie ma południowosakosńskiego stouta 16894 IPA uberchmielone 69 IBU z browaru Himmler, wychodzimy, co mie tu jakimś guwnem pizner urkłel
@WapniakZJury: wygrałem w #rozdajo puszkowane. Dodałem ciemny ekstrakt słodowy. Piwo jest jaśniejsze, ale nie umiem robić zdjęć. Stout raczej takiej piany nie ma. @spunky: ja jestem jakimś #!$%@? maniakiem stouta. Warzę milka, potem dry, przed kolejną warką postanawiam spróbować jakiegoś innego, a finalnie znów warzę jakiegoś stouta.
@Fibi07: 1. Nie jest to idealne wino na początek. Lvl trudności określamy na średni. A z 15l nastawu wyjdzie Ci około 10l, bo 1 kg drożdży podnosi poziom o 0,6l więc w sumie nie wychodzi tego aż tak dużo. Można spróbować. Trzeba pamiętać : - ryż umyć DOKŁADNIE, aż woda nie będzie zupełnie przezroczysta - myć go TYLKO w zimnej
Mały ptaszek przyniósł nam do piwnicy info, że naszych niemirkujących przedstawicieli przyjęliście z otwartymi ramionami (。◕‿‿◕。)
Panowie przez Was wreszcie poważnie się zaczną kłócić o to kto ma jeździć na spotkania z wykopkami. Ogromne brawa dla organizatorów @atencjuszka (coraz bardziej zaczynamy się bać, czy niebiescy czasem za dużo atencji nie wykazali, chyba następnym razem wyślemy z nimi jakiegoś różowego w roli cerbera) oraz @polok20 (tym razem się uchowałeś i nie miałeś tak ciężko jak Wrocław, następnym
@Browin: rowniez dziekujemy, szczegolnie ze jako jedyni w tym lokalu wiedzieliscie cos o alkoholu :3 Byliscie ostoja normalnosci przy beznadziejnych barmanach <3
Przygotowanie własnego domowego wina możemy podzielić na kilka etapów:
Mycie sprzętu Pamiętajmy, że sprzęt winiarski, którego będziemy używać powinien być idealnie czysty i zdezynfekowany. Zapobiegnie to zakażeniom, które mogłyby popsuć wino. Do dezynfekcji sprzętu winiarskiego używamy roztworu pirosiarczynu potasu. Balonów i innych akcesoriów szklanych nie wolno myć gorącą wodą. Zbyt wysoka temperatura mogłaby spowodować pęknięcie szkła. Unikajmy drewnianych akcesoriów (np. łyżek, mieszadeł). Mogą one stanowić źródło zakażeń.
#browin #wroclawskiewykopparty #pijzwykopem i trochę #pokazmorde
źródło: comment_KG7TN0zm4uRX3IeiAoNXzUaH5I611VCL.jpg
Pobierz