Wpis z mikrobloga

Bycza krew - domowa nalewka buraczana
na marginesie: wyjątkowo zdrowa!

Składniki na 1L nalewki:
- 0,5 kg buraków ćwikłowych
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1L alkoholu 60%
- szok z 1 cytryny lub regulator kwasowości

Przepis:
Obrać buraki ze skórki, surowe zetrzeć na tarce i razem z sokiem umieścić w szklanym naczyniu (słoju, gąsiorze). Z jednej szklanki gorącej wody i 1,5 szklanki cukru sporządzić syrop cukrowy, zagotować, wyszumować (zebrać piankę z wierzchu), wystudzić, a następnie dodać do przygotowanych wcześniej buraków. Po godzinie dodać alkohol i postawić w chłodnym miejscu na 4 tygodnie.

Po tym czasie zlać i dodać wyciśnięty sok z cytryny. Zostawiamy nalewkę na kolejne 3 miesiące. Nalewka powinna po tym czasie pięknie się sklarować i nabrać odpowiedniego smaku.

Smacznego!


#browin #nalweki #destylacja #przepisy #pijzwykopem
Browin - Bycza krew - domowa nalewka buraczana
na marginesie: wyjątkowo zdrowa!

S...

źródło: comment_sPFPOSV7iZ2fAbV0lBi9u74SI9qAmjna.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach