11 listopada coraz bliżej. Oprócz obchodów Narodowego Dnia Niepodległości dla wielu na myśl o tym dniu przychodzą smakowite skojarzenia związane z konsumpcją rogali świętomarcińskich :) Przez ostatnie lata ich tradycja śmiało rozszerza się po całej Polsce, choć te "prawdziwe" mogą być wyrabiane tylko w obrębie powiatów województwa wielkopolskiego.
Są naprawdę smaczne, jednak mają jedną wadę - są dla zwykłego zjadacza chleba bardzo drogie. W tym roku szczególnie:
Ceny rogali wahają się w tej chwili od 29 do 49 zł za kg. W Piotrze i Pawle - 29,90 zł, w cukierniach Społem i Hotelu Rzymskim trzeba zapłacić 34 zł, u Hanny Piskorskiej - 36,30, a w Mercure - 49 złotych za kilogram. (źródło: Onet.pl, patrz "powiązane")
Przy okazji, żal patrzeć jak ludzie na Allegro przepłacają:
//allegro.pl/rogal-swietomarcinski-z-poznania-i1889620154.html
//allegro.pl/rogal-swietomarcinski-z-poznania-i1898943585.html
Jest na to jednak sposób, który w mojej rodzinie jest stosowany już wiele lat -
robienie rogali w domu! Wystarczy piekarnik, od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych w portfelu (opcja na wykarmienie całej rodziny) i trochę zapału. Poniżej podaję sprawdzony rodzinny przepis (nie żaden chłam z Internetu, przynajmniej wątpię, aby babcia miała go stamtąd) i życzę smacznego.
Ciasto:
- 1kg mąki
- 80g drożdży
- 3 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 6 łyżek cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie:
- 800g maku (białego lub czarnego)
- 600g cukru
- 100g orzechów (najlepiej włoskich)
- 100g migdałów
- 4 łyżki śmietany
Lukier:
- 2 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 łyżek wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 7 łyżkami mleka. Zostawić na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i pozostałą część mleka. Następnie wbić jajka i wyrobić ciasto. W rondelku roztopić połowę masła i razem z drożdżowym zaczynem wlać do ciasta i dokładnie wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mak, orzechy i migdały po sparzeniu i odsączeniu zmielić dwa razy. Następnie dodać śmietanę i wymieszać z cukrem.
Pozostałe masło roztopić w rondelku i lekko ostudzić. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na ok. 1 cm grubości i pociąć na wycinki kołowe. Każdy smarować roztopionym masłem i nakładać na środek przygotowane nadzienie. Poniżej mała podpowiedź jak to najlepiej zrobić:
Zawinięte rogaliki ułożyć na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C. Rogaliki smarujemy lukrem kiedy są jeszcze ciepłe. Na niego nakładamy migdały, jeśli chcemy to też inne dodatki, np. orzechy.
Może kiedyś cukiernie się opamiętają i przestaną z nas zdzierać. Póki co zachęcam do spróbowania swoich sił w domu. Pozdrawiam!
Komentarze (18)
najlepsze
Oprócz jajecznicy.
Może po to, żeby nie wywoływać u klientów szoku po zobaczeniu ceny za sztukę?;-)