Piekielny glutaminian sodu?
Czym tak naprawdę jest glutaminian sodu? Czy jest szkodliwy? Dlaczego tak zmienia nasz smak? Dzisiaj naszło mnie na poszerzanie wiedzy kulinarnej :-) kolejny artykuł na temat przyprawiania, który warto przeczytać.
GeraltRedhammer z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 48
Komentarze (48)
najlepsze
CZUJ - DYM
Zgadzam się, że większość dzisiejszego jedzenia "masowego" (wędliny, chleb) smakuje nieco inaczej (mniej wyraziście), ale nie popadajmy w skrajności - świeżo upieczony chleb dalej pachnie jak świeżo upieczony chleb.
" Palisz papierosy? Bo to może być znacznie istotniejszy czynnik." - też racja. Palenie w znacznym stopniu przytępia zmysł smaku.
Radzilbym wiec ostroznie podchodzic do jedzenia zawierajacego dosypany glutaminian sodu. W zupelnosci wystarczy ilosc tego naturalnego, jedzonego w serach, czy pomidorach.
http://sykofanta.wordpress.com/2011/05/17/szosty-smak/
A co do "umami" jest on też nazywany smakiem mleka matki, trawią go tylko Azjaci i tylko oni potrafią wyczuć jego smak gdyż posiadają jego receptory u reszty ludzi zanikają one.
EDIT: odpowiadając na to, co napisałeś w wątku poniżej - w artykule w ogóle nie ma żadnych rozważań nt. jego szkodliwości, bądź jej braku, w ogóle nie ma nic
http://www.sciencemag.org/content/164/3880/719.short
Skrocone tlumaczenie:
podawanie glutaminianu sodu noworodkom myszy wywolalo ostry rozpad neuronow w wielu regionach mozgowia, z obszarem hipokampa wlacznie. U osobnikow doroslych, podawanie glutaminianu sodu wywoluje zaburzenia rozwoju ukladu kostnego, znaczaca otylosc, oraz bezplodnosc u kobiet. Wiele zmian patologicznych zaobserwowano rowniez w innych organach wydzielania wewnetrznego. Nie zauwazono wiekszego laknienia, nie mozna wiec wiazac otylosci
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo to dawka czyni truciznę"
"W zupelnosci wystarczy ilosc tego naturalnego, jedzonego w serach, czy pomidorach"
Ten glutaminian jest podstawowym aminokwasem endogennym - wytwarzany w naszym organizmie, budującym białka i biorącym udział w wielu podstawowych procesach metabolicznych.
Ten dosypywany to jego sól sodowa - trzeba odróżnić. Jak zjesz całe pudełko czystego to się może przekręcisz... woda w nadmiarze też jest zabójcza ;)