<h3><b>Parówki w cieście francuskim</b></h3><br />Przedstawiam przepis na w miarę szybki i tani posiłek dla znudzonych kanapkami :) <br />Polecam na śniadanie, kolację bądź przekąskę imprezową.<h3>
</h3>Link do gifu: <a href="//i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/09/add4532586795aee28fe090b441f0ff8.gif?1315936604" rel="nofollow" >//i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/09/add4532586795aee28fe090b441f0ff8.gif?1315936604</a><br /><br />Czas wykonania: <b>45min</b><b><br /></b><b><br /></b><b>Składniki</b> (1 paczka ciasta francuskiego - 8 porcji)<b>:</b><ul><li>8 parówek,</li><li>1 paczka ciasta francuskiego (dostępne w każdym supermarkecie, ok. 4zł),</li><li>2 łyżki mleka lub 1 jajko do posmarowania ciasta.</li><li>1-2 łyżki mąki</li></ul><b>Przykładowe dodatki: </b><ul><li>ser żółty / topiony / pleśniowy</li><li>oliwki</li><li>plasterki boczku / szynki</li><li>kapusta kiszona</li><li>pieczarki</li><li>cebula</li><li>papryka</li><li>i wszystko inne co Ci do głowy przyjdzie :)</li></ul><b>Przygotowanie: </b><br />Rozwijamy ciasto francuskie i lekko wałkujemy (można po prostu na blacie kuchennym bo pod ciastem jest papier - aaa jak nie masz w kuchni papieru do pieczenia to postaraj się nie zniszczyć tego z ciasta bo potem może się przydać). <br />Teraz podziel ciasto na 8 równych prostokątów (przypominam, żeby nie pociąć papieru). <br />Sypiemy odrobinę mąki na deseczkę, kładziemy na niej jeden prostokąt ciasta (proponuję je troszku porozciągać). <br />Instalujemy parówkę na nim i teraz uruchamiamy fantazję - można dodać kapustę, ser, oliwki. Ja zazwyczaj robię kilka porcji z np. oliwkami, serem i cebulą lub oliwkami, boczkiem i cebulą albo też z samą kapustą kiszoną. <br />Zawijamy całość tak, aby zlepić ciasto. Można zrobić kilka nacięć na wierzchu (max 3). <br />Rozłóż na blasze papier do pieczenia (nowy albo ten z ciasta), jeśli jednak nie udało się ocalić papieru i nie mamy żadnego innego, to po prostu posmaruj blachę masłem lub olejem. <br />Po rozłożeniu parówek posmaruj je mlekiem lub rozmąconym jajkiem aby nabrały złocistego koloru podczas pieczenia. Można też je posypać ziołami, tartym czosnkiem, ostrą papryką.<br />Sposób pieczenia na opakowaniu ciasta - zazwyczaj 15-20min - tak, aby ciasto zarumieniło się. <br /><br />
<br /><br />Proponuję kilka sosów:<b><br /></b><b>Sos czosnkowy: </b>mały jogurt naturalny, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól (opcjonalnie szczypta Tzatziki).<b><br /></b><b>Sos czosnkowo - ziołowy: </b>do powyższego sosu czosnkowego dodajemy jeszcze łyżkę majonezu, łyżeczkę oliwy, kilka kropel soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej bazylii, oregano, mięty, estragonu albo po prostu dodajemy zioła jakie mamy w kuchni :)<b><br /></b><b>Sos musztardowy: </b>do powyższego sosu czosnkowo - ziołowego dodajemy 2 - 3 łyżeczki musztardy. <br />
Komentarze (82)
najlepsze
"Świnki w kocykach"
375g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka soli
25g startego żółtego sera (np.cheddar lub red leicester)
250ml pełnotłustego mleka
1 jajko
3 łyżki oleju roślinnego
50 mini
Komentarz usunięty przez moderatora
Ja polecam pociąć przed pieczeniem na krótsze kawałki, lepiej smakują i extra przekąska na imprezy.
Komentarz usunięty przez moderatora