@Andrzej_Golara: Spartoliłeś tzatziki. Do tego sosu nie kroi się wybebeszonego ogórka w kostkę, tylko trze w całości na tarce. I nie obiera się go całkiem, tylko zostawia trochę skórki, którą też się trze. Jogurt powinien być jak najgęstszy. To ma być w miarę jednolity sos, którym można posmarować każdy kawałek mięsa, a nie jogurtowa zupa z ogórkami. No i czosnek musi być świeży, a nie jakiś w proszku. No i nie
nawiązując do tzatzików to: bierzemy dwa duże, twarde ogórasy. Cienko obieramy i zcieramy na tarce (duże oczka). Solimy jedną dużą łyżką. Pozostawiamy na 20-30 minut az ogórki puszczą wodę. Do 0,5l jogurtu typu bałkańskiego dodajemy 5-6 ząbków czosnu wyciśnietego przez praskę, 2 łyżki oliwy z oliwek+ 1-2 łyżki octu winnego. Mieszamy. Odcedzamy ogorki maksymalnie ile nam się uda. Chodzi i mozliwe jak najlepsze pozbycie się wody z nich. Jak już mamy ogórki
@:Andrzej_Golara: przed chwilą zrobiłam tortillę Twojego przepisu i wyszła wyśmienita ;p ale nie polecam placków do tortilli z Biedry bo chwilę po podgrzaniu robią się twarde. No i ja dodałam jeszcze pokruszona sałatę lodową. Generalnie pychotka :)
u nas w Lublinie na ul. weteranow mozna zjesc dobra grecka tortille, niestety od wrzesnia ceny podskoczyly o 30-40% ale to jedyny kebson ktory mozna zjesc w tym miescie bez wyrzutow sumienia
Ja tam zawsze robię ze wszystkiego jeden farsz, feta, smażony kurczek, ogóreczek pomidorek, kukurydza, fasola, kapusta/sałata i żółty potarty ser. Wymiesząc ładnie, do tego zrobić sosik jaki kto lubi, jak zazwyczaj przyrządzam sobie połączenie Chilli z majonezowym, wrzucić farsz do tortilli, na to ile sosiku się chce, zawinąć, ewentualnie na chwilę do jakiegoś opiekacza żeby było cieplutkie a tortilla chrupiąca - PROFIT!
Komentarze (101)
najlepsze