Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiują ich pomysł
![Małe browary znalazły żyłę złota, a duże kopiują ich pomysł](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_ccYeHlCBMEwrOwknOQmpHX6p7KBvhxR0,w300h194.jpg)
Choć branża piwowarska przechodzi w ostatnich latach lekki kryzys, prawdziwy renesans przeżywają małe regionalne browary. Klucz do sukcesu - piwa niepasteryzowane - chcą im wyrwać duże koncerny, które próbują podłączyć się pod te modę, często nawet upodabniając się do małych...
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 104
Komentarze (104)
najlepsze
Czym właściwie jest piwo niepasteryzowane? To piwo tworzone tradycyjną metodą, tylko z naturalnych produktów, w związku z czym ma bardzo krótki czas przechowywania.
Co ma piernik do wiatraka? Pasteryzacja to metoda konserwacji a nie produkcji. Tak naprawdę ważne jest aby piwo dojrzewało przez miesiąc a nie w ciągu 1-2 dni. Sam napis "niepasteryzowane" to tylko chwyt marketingowy.
A juz najbardziej mnie bawi napis "tradycyjna receptura" na piwach robionych
Natomiast bardzo smakuje mi Kasztelan niepasteryzowany (koniecznie z butelki, puszkowane jest gorsze w smaku), świeży, lekki z posmakiem wody z wiejskiej studni.
Jak dla mnie to w żadnym stopniu nie przypomina niepasteryzowanego regionalnego piwa np. Żywego.
Z regionalnych polecam Koreb miodowy.
Komentarz usunięty przez moderatora