Jak Smażyć Steka, Aby Był Zawsze Idealny? Prosty Przewodnik!
Wracam z regularnym wrzucaniem filmów na YT! Dzisiaj pierwszy z serii o stekach. Jeśli nie chcesz przeoczyć kolejnych filmów - wiesz co zrobić :)
StekBzdur z- #
- #
- #
- #
- 23
- Odpowiedz
Wracam z regularnym wrzucaniem filmów na YT! Dzisiaj pierwszy z serii o stekach. Jeśli nie chcesz przeoczyć kolejnych filmów - wiesz co zrobić :)
StekBzdur z
Komentarze (23)
najlepsze
1. Mrożone i "tylko z lodówki" to moim zdaniem dramatyczna różnica w smaku
2. Stek przed smażeniem powinien mieć temperaturę pokojową (cały = także w środku). To moim zdaniem bardzo ważne.
3. Sam wolę przykryć stek folią kiedy odpoczywa - ale mam chłodno w kuchni. Ponieważ nie mam sensownej kratki to od zawsze kładę "na widelcu" - sprawdza się.
P.S. Sam nie solę z powodów zdrowotnych, więc
1. Robiłem i tak i tak. Nie ma dla mnie znaczenia i dobrą wołowinę można mrozić nawet rok i dalej będzie pyszna.
2. To jest mit. Obalony już wielokrotnie, ale w dalszym ciągu powtarzany przez nawet największych kucharzy (chociaż już coraz mniej). Doprowadzenie steka 2-3 cm do temperatury pokojowej prosto z lodówki to około 2-3 godzin na blacie. Do tego nie ma wpływu na
No, ale pomimo tych głównych wad to napewno zobaczę co autor nagrywa. Ma potencjał.
@kureci_paratko: To zależy bardzo od wielu rzeczy - szczególnie od GRUBOŚCI steku oraz temperatury w kuchni. Latem, jak jest ciepło i stek 1cm to smażę tak: 1m+1m+30s+30s. Lubię krwisty. przewracam jak któraś strona jest mniej wysmażona co jakieś 30s - ale tak naprawdę nie robi to moim zdaniem wielkiej różnicy. Natomiast dla grubasa to i 1+1+2+2 albo i jeszcze więcej. Termometru już nie używam