Chleb prądnicki z Krakowa na liście produktów regionalnych
Najbardziej znany obwarzanek w Krakowie nie jest jedynym prawnie chronionym wypiekiem Stolicy Małopolski.
wodafen z- #
- #
- #
- #
- 41
Najbardziej znany obwarzanek w Krakowie nie jest jedynym prawnie chronionym wypiekiem Stolicy Małopolski.
wodafen z
Komentarze (41)
najlepsze
@01100011011010000110000101101101: To prawda, na początku traktowano kartofle bardziej jako rośliny ozdobne a upowszechnienie ziemniaka jako kalorycznego pokarmu, który uzupełnił dietę opartą na zbożach, nastąpiło w przeciągu XVIII w. W upowszechnieniu hodowli kartofli na obszarze Europy Środkowej sporą rolę odegrał Fryderyk Wielki, który rozsyłał bulwy pośród pruskiego (a więc też śląskiego czy pomorskiego) ziemiaństwa (junkrów), według legendy natomiast by skłonić
Zakwas
etap:
150 g dojrzałego zakwasu żytniego
300 g mąki żytniej
350 g letniej wody
Składniki wymieszać, pozostawić na 6-8 godzin w temperaturze 26-28 stopni C.
2 etap:
cały zakwas z 1 etapu.
300 g mąki żytniej
350 g letniej wody
Wymieszać składniki, pozostawić na 6-8 godzin w temperaturze 22-26 stopni C.
3 etap:
cały zakwas z 2. etapu.
300 g mąki żytniej
350 g wody
coś tam jest z tego w tym Krakowie? czy tylko chlebek za dudki?
Piotra Stachiewicza 28
Pochlebstwo - Tadeusza Romanowicza 5/7B
Nasz Chleb - Kołowa 8
Gdyby był z Krakowa to by się nazywał krakowski,nie prądnicki.