Tylko w ciepłym klimacie. Z tego co słyszałem świnie są dosyć wrażliwe na niskie temperatury, to nie dziki. Chyba że jakieś świnie przystosowane do takiego chowu, różnie są świnie, równe i równiejsze.
@kosma666: Nie poradzą sobie w zimę, świnia hodowlana jest po to żeby dawała mięso. Dlatego potrzebują ciepła jesienią, zimą i wiosną. Do tego trzeba uważać na słońce, bo świnia może łatwo się poparzyć słońcem.
Oczywiście jak będzie pasiona na łąkach czy w lasach, a dużo energii zużyje na ogrzewanie i chłodzenie to przyrosty będą małe, ale.. smak mięsa zdecydowanie lepszy (choć na pewno będzie twardsze). Nie wiem ile mangalica się musi tuczyć, bo poległem finansowo w planowaniu finansowym i ogarnianiu przepisów. Ale na pewno nie kilka(naście) tygodni jak współczesne rasy na których ani smaku, ani słoniny. Dlatego takie mięso nie będzie
@hansschrodinger: W UK tak świnki ludzie hodują. Pojedyncze sztuki, jak i wielkie farmy. Też byłem zaskoczony jak pierwszy raz zobaczyłem wielkie pole pokryte domkami dla świnek.
Komentarze (17)
najlepsze
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mangalica
Oczywiście jak będzie pasiona na łąkach czy w lasach, a dużo energii zużyje na ogrzewanie i chłodzenie to przyrosty będą małe, ale.. smak mięsa zdecydowanie lepszy (choć na pewno będzie twardsze). Nie wiem ile mangalica się musi tuczyć, bo poległem finansowo w planowaniu finansowym i ogarnianiu przepisów. Ale na pewno nie kilka(naście) tygodni jak współczesne rasy na których ani smaku, ani słoniny.
Dlatego takie mięso nie będzie