Produkcja piwa w małym browarze w Holandii #polakzwiatrakami
Tym razem zabieram Was do fabryki piwa w Zoetemeer, w którym produkowane jest m.in. piwo marki Roem. Można tutaj także zlecic produkcję własnego piwa. Jak wygląda proces produkcji piwa w tej fabryce?
zamiastem z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 1
Komentarze (1)
najlepsze
słód jęczmienny, a nie jęczmień. Podobnie nie pszenica, ale słód pszeniczny.
owies nie dodaje "gęstości", a lepkości
kolendra nie nadaje goryczy, a cytrusowego i przyprawowego posmaku. Goryczka głównie pochodzi od chmielu.
Ześrutowany słód się nie "gotuje", ale zaciera w odpowiednich temperaturach.
Po filtracji jest kolejne gotowanie, podczas którego dodaje się chmiel i przyprawy (skórkę z pomarańczy i kolendrę), ewentualnie cukier - ten proces jakoś w ogóle umknął w postprodukcji