Superpłynność helu
Superpłynność helu: Gdy temperatura spada do -271 stopni Celsjusza (zero absolutne), hel zaczyna wypływać z naczynia z zerowym oporem, co pozwala mu przenikać przez inne stałe obiekty.
starnak z- #
- #
- #
- #
- #
- 45
Superpłynność helu: Gdy temperatura spada do -271 stopni Celsjusza (zero absolutne), hel zaczyna wypływać z naczynia z zerowym oporem, co pozwala mu przenikać przez inne stałe obiekty.
starnak z
Komentarze (45)
najlepsze
A jak zachowuje się woda w takich samych warunkach?
Nie chodzi mi o wiadro wody w beczce wody w 25 stopniach.
Ale o to samo w +200 albo +500?
Wtedy mamy niby parę nadkrytyczna lub cos w tym stylu, ale pytanie, czy przypadkiem nie wyglądał to tak samo?
Po prostu woda w szklance "paruje" ,a wygląda jakby, się wylewała po ściankach, bo tam się skrapla?
A w drugą stronę paruje na
To nie to samo, bo masz wyraźnie podkreślone, że nadciekłość wystąpi dopiero po schłodzeniu do 2 K. W wyższej temperaturze 4 K nie występuje.
@DarrDarek: Czyli z nobla nici :/