Sezon ogórkowy w pełni, nawet sumy żarłacze atakują ( ͡~ ͜ʖ ͡°) dlatego podzielę się przepisem na ogórki małosolne.
1 kilogram świeżych ogórków.
4-5 gałązek kopru z kwiatem
4 ząbki czosnku, korzeń chrzanu (15-20 cm)
sól - kamienna niejodowana. Ja używam kłodawskiej.
1,5 litra wody
Ogórki zalewam zimną wodą, moczę je przez pół godziny i myję.
Koper - kwiat łamię, aby lepiej wcisnąć do słoja, ząbki czosnku można pokroić, albo zmiażdżyć, korzeń chrzanu kroję na pół wzdłuż.
1,5 litra wody wlewam do garnka i podgrzewam aby nie parzyła w palce, do ciepłej dodaję soli i mieszam do rozpuszczenia.
Proporcje: 1 łyżka soli na litr wody, może być półtorej łyżki.
Ogórki obcinam na końcach i nacinam na krzyż - szybciej ukisną.
Układam chrzan, czosnek, ogórki, chrzan, czosnek itd.
Czasami dodaję liście chrzanu na spód i z czarnej porzeczki do środka - wymiennie dębowe.
Na wierzch koper i przykrywam talerzykiem.
Gdy jest ciepło można chrupać już na drugi dzień.
Chętnie przyjmę inne fajne przepisy.
Komentarze (37)
najlepsze
źródło: comment_1627243303mW6vKUZQLevF77w64zvLiW.jpg
PobierzWiem jak smakują marynowane, jak sie dobrze doprawi to nawet dobrze mieć gdzieś schowane jakby sie gotować nie chciało, wyciągasz ze słoika i jesz
Kompot z limonek, kiwi, jabłek, białych winogron, mięty, porzeczki też tam są ale bardzo mało, tyle co zebrałem z posadzonych tamtą jesienią krzaczków
źródło: comment_1627245295QFQfDvJb1PX13kMURCzeu5.jpg
Pobierz