Kryzys nauk o żywieniu. Spora ingerencja przemysłu spożywczego w badania naukowe
Choć badania naukowe powinny się cechować przede wszystkim wiarygodnością, w dobie fake newsów i pieniądza nie sposób pozostać wiernym danym. Megafirmy zajmujące się obrotem żywnością postanowiły i tutaj zarzucić groszem, aby zyskać więcej benefitów.
Anywherepl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 79
- Odpowiedz
Komentarze (79)
najlepsze
@Kundlozol3000: to wszystko też są kłamstwa.
Inna sprawa, że media pisząc o oleju palmowym zwykle pomijały takie szczegóły i pisały ogólnie "olej palmowy jest niezdrowy".
Później jeszcze były zwyczajnie rzucane kłamstwa przez brytyjczyków, jakoby na farmach palmowych umierały orangutany przez wycinkę.
Orangutany medialnie masowo umierają już 10 lat w tej Malezji.
Oczywiście, że państwom poimperialnym brakuje piniendzy, i będzie brakować coraz bardziej, wraz z postępem globalizacji.
Już nie raz było w mediach o jakichś przełomowych/rewolucyjnych odkryciach a jak się zaczęło szukać szczegółów to okazywało się, że były na tak małej próbce, że nie miały żadnej wartości albo, że inne ekipy niezależnych naukowców jakoś nie mogły otrzymać tych samych rezultatów.
Ot, standardowa praktyka, wycieczki, telefon, bony do sklepów. ( ͡º ͜ʖ͡º)
https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/09/13/493739074/50-years-ago-sugar-industry-quietly-paid-scientists-to-point-blame-at-fat?t=1609192456311
Złoto!
Czyżby kolejny wykop w sam raz dla wykopków mentalnie niezdolnych do akceptacji, że ich nawyk jedzenia tłuszczy zwierzęcych w nadmiernych ilościach, a więc głównie tłuszczy nasyconych jest
@boctok: Raczej od pizzy, była wczoraj