Kuchnia i zwyczaje biesiadne szlachty polskiej w XVII wieku
Tradycja witania gości otwartymi ramionami, trunkami i zastawionym stołem nie jest w Polsce nowa. Uczty cenione były już od czasów średniowiecznych. Stawały się okazją nie tylko do zakosztowania przyjemności stołu, ale i zademonstrowania swojej zamożności, koligacji rodzinnych i sąsiedzkich...
sropo z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 40
- Odpowiedz
Komentarze (40)
najlepsze
raczej nie było przepisu na studenckie ośmiorniczki z parówek
https://wielkahistoria.pl/co-jedli-polscy-chlopi-panszczyzniani-nawet-nie-wzialbys-do-ust-tego-co-dla-nich-bylo-rarytasem/
tak na szybkie google
@sropo
Królowie? Od elekcji nie mieli nic do gadania rozgrywani przez magnatów którzy dysponowali wyslugujacymi im się szlachciurami.
Świadomość narodowa - kompletnie nie wiesz o czym mówisz. Ona powstała w 19tym wieku właśnie pod zaborami. Sama zaś szlachta nie uważała się w ogóle za członków tego samego narodu co reszta kraju - ci podgoleni debile p--------i że są rzymiano-sarmatami i byli tak durni że sami w to
Tak czy inaczej, wykop.
Zdecydowana większość ludzi w Europie przez ostatnie tysiące lat jadła mięso najwyżej parę razy w roku lub rzadziej. Dieta Słowian czy Germanów była głownie wegańska i wegetariańska z niewielkim dodatkiem ryb. Potwierdzają to też wykopaliska archeologiczne w Polsce