Przepis na wino z czerwonych porzeczek (12%)
Przebrane i odszypułkowane owoce (4,5 kg dojrzałych i niezbyt kwaśnych czerwonych porzeczek) delikatnie zmiksuj. Powstałą masę wrzuć do dużego naczynia, zalej ciepłą wodą (3 l), dodaj pożywkę drożdżową (3 g) wymieszaj, naczynie przykryj i odstaw w zaciemnione miejsce...
poradnik_zdrowie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 15
Komentarze (15)
najlepsze
Po drugie - miksowanie owoców z pestkami? Każdy winiarz wie, że tak się nie robi bo pestki oddadzą goryczkę, poza tym miksowanie wydłuży czas klarowania do "w chooy długo" ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Po trzecie przykrywanie naczynia podczas burzliwej fazy fermentacji? Życzę powodzenia ( ͡° ʖ̯ ͡
Ilu kumpli przez to miałem!