@PierroLeone: whisky robi się ze słodowanego jęczmienia, destyluje dwa razy (Irlandzkie i niektóre szkockie trzy). Później musi leżeć w odpowiedniej beczce minimum trzy lata ( to zależy - albo z płatkami/kawałkami drewna w domowych warunkach).
Generalnie przypomina w smaku trochę bimber, to prawda ( ͡º͜ʖ͡º) Ale prawdziwa whisky głównie dzięki beczce i użytym słodom zyskuje całą paletę aromatów.
@PierroLeone: bimber przeważnie robi się z cukru i destyluje na kolumnie aby pozbyć się w jak największym stopniu paskudnego smaku. do produkcji whisky używa się słodu jęczmiennego i destyluje dwa razy w alembiku.Dzieki Alembiko albo innym urządzeniu typu pot-still w destylacie pozostaje więcej smaku, któremu odpowiednia beczka dębowa nadaje charakterystycznego posmaku i charakteru whisky
Komentarze (5)
najlepsze
Generalnie przypomina w smaku trochę bimber, to prawda ( ͡º ͜ʖ͡º) Ale prawdziwa whisky głównie dzięki beczce i użytym słodom zyskuje całą paletę aromatów.