P--o. Czy wiecie co pijecie?
Obecnie produkowane piwa koncernowe nijak mają się do tych, które dostępne były w sklepach jeszcze 30 lat temu. Gorszy, mniej wyrazisty smak i dziwnie długa data przydatności do spożycia to tylko niektóre powody do krytykowania współczesnych wyrobów.
W.....a z- #
- 64
- Odpowiedz
Komentarze (64)
najlepsze
Patrząc na to jak wiele bzdur jest w tym artykule, zdanie autora na ten temat powinno cię niespecjalnie interesować.
Poza tym nie jest to naśladowanie piw rzemieślniczych, tylko zgapianie stylów modnych na rynku hipsterskim. Absolutnie nie ma w tym żadnego naśladowania piw rzemieślniczych.
Moje zdanie (i wielu innych) jest takie, że to dobrze, bo pozwala kupić raka na bezrybiu, a i pozwala zainteresować januszy czymś innym niż perełka czy
Jaka funkcja takie p--o.
może drobne wyjątki to pilsner urquell i guiness ale reszta to porażka
Koncerniak jak wszystkie.
Komentarz usunięty przez moderatora
Woda, spirytus, barwniki i aromaty. Takie dzisiaj sa piwa koncernowe
Spirytusowy smak występuje najczęściej w bardzo tanich, mocnych piwach, w których producent stara się wyciągać jak największy "woltaż" przy zastosowaniu jak najniższego ekstraktu.
Im niższy ekstrakt, tym mniejsze koszty produkcji (potrzeba mniej słodu). I tak, z piwa o ekstrakcie 13%, browar potrafi wyciągnąć nawet 6-7% alkoholu. Oznacza to, że drożdże zeżarły więcej „ciała”, p--o staje się wodniste i a-----l jest bardziej wyczuwalny.
Dla przykładu typowy