Inny jakiś ten chleb, ale zapewne regionalny. U mnie w okolicy babcia w foremce robi w takiej kuchni. 2-3 kanapki i człowiek pojedzony i ze smakiem. Żaden lokalny jarmark / dożynki / festyn nie ma takiego! Wszystko tylko wygląda, ale to samo ścierwo co w biedrze czy lidlu - pewnie sami zaopatrują...
A taki chleb to można jeszcze piec u nas? Bo wędzić kiełbasy kochania Unia już zabroniła. Na miejscu tej prababci co piecze to bym uważał jeszcze na "życzliwy" sanepid...
@MrBENTLEY: Coś ci się BENEK pokićkało. Mozna wedzic kielbasy. Tylko zmniejszono dopuszczalną ilość trucizn.
I to tez dotyczy sprzedazy, bo u siebie w domu mozesz sie truc jak chcesz ;-) tak samo piwo mozesz robic, ale zeby sprzedawac to oczywiscie trzeba zdobyc odpowiednie pozwolenia
Sanepid rzeczywiscie moze w pewnych sytuacjach cie odwiedzic np. jak zlapiesz salmonelle mozesz dostac pismo i wizyta samepidu w domu xD
Jak ten świat się zmienia. Lata 90 w podstawówce śmiano się że jem razowy chleb. Nie byłem cool, bo nie miałem kanapki z białego jedynie słusznego chleba. Nie ważne że nie miał smaku, ale był modny.
@KwadratF1: lata 90te, czarny chleb to był wieśniacki. Tak lemingom mózg zrył nowo-kapitalizm. A za tuska nie pamiętasz. Jak chłopom chcieli zakazać wędzić wędliny, bo dym z olchy jest rakotwórczy? Tak się urabia lemingi. Przecież jeszcze niedawno byś powiedział że coca cola jest niezdrowa, to byś został wyśmiany. Krótką masz pamięć, czy 10 latek?
Bo prawdziwy chleb ma być dobry a nie ładnie wyglądać.
@Klosinski: To jest akurat brednia. Pierwsze co uczą w szkołach piekarstwa od zawsze że chleb ma wyglądać bo ludzie kupują ładne. Ta babcia robi podstawowy błąd czyli nie nacina tego chleba nożem przez wypiekiem przez co się rozrywa. To jest błąd w sztuce piekarskiej, a nie HURR DURR TAK MA WYGLĄDAĆ. Ludzie pieką chleb od tysięcy lat, jeśli robisz go brzydkich
Komentarze (97)
najlepsze
Żaden lokalny jarmark / dożynki / festyn nie ma takiego! Wszystko tylko wygląda, ale to samo ścierwo co w biedrze czy lidlu - pewnie sami zaopatrują...
Na miejscu tej prababci co piecze to bym uważał jeszcze na "życzliwy" sanepid...
I to tez dotyczy sprzedazy, bo u siebie w domu mozesz sie truc jak chcesz ;-) tak samo piwo mozesz robic, ale zeby sprzedawac to oczywiscie trzeba zdobyc odpowiednie pozwolenia
Sanepid rzeczywiscie moze w pewnych sytuacjach cie odwiedzic np. jak zlapiesz salmonelle mozesz dostac pismo i wizyta samepidu w domu xD
USTAWA
z dnia 14 marca 1985
@P0myja:
lata 90te, czarny chleb to był wieśniacki. Tak lemingom mózg zrył nowo-kapitalizm.
A za tuska nie pamiętasz. Jak chłopom chcieli zakazać wędzić wędliny, bo dym z olchy jest rakotwórczy?
Tak się urabia lemingi. Przecież jeszcze niedawno byś powiedział że coca cola jest niezdrowa, to byś został wyśmiany. Krótką masz pamięć, czy 10 latek?
@Klosinski: To jest akurat brednia. Pierwsze co uczą w szkołach piekarstwa od zawsze że chleb ma wyglądać bo ludzie kupują ładne. Ta babcia robi podstawowy błąd czyli nie nacina tego chleba nożem przez wypiekiem przez co się rozrywa. To jest błąd w sztuce piekarskiej, a nie HURR DURR TAK MA WYGLĄDAĆ. Ludzie pieką chleb od tysięcy lat, jeśli robisz go brzydkich