Kuchnia dawnych Słowian. Zioła i przyprawy •
W Polsce istnieją rodzimowiercy, miłośnicy kultury słowiańskiej oraz turbosłowianie (ci goście od Wielkiej Lechii). Całe szczęście jest również skromna grupka pasjonatów, którzy uwielbiają kuchnię dawnych Słowian. Jak wiadomo żadna potrawa nie może się obejść bez ziół oraz przypraw. Tak...
igimag_pl z- #
- #
- #
- #
- #
- 12
- Odpowiedz
Komentarze (12)
najlepsze
Z tekstu: „Chrzan – ziele znakomite w Polsce prawie jak pieprz. Roślina ta jest ostrą, aromatyczną przyprawą; części jadalne to masywny, mięsisty palowy korzeń i liście”.
W Herbarzu pierwsze zdanie wygląda tak:
Chrzan ziele znakomite w Polscze, a zowią je Raphanus wietrze, iakoby wielka Rzodkiew, bo ma też moc co y Rzodkiew, y owszem wietrzą, a tak iedno może