Czym jest liofilizacja żywności?
Liofilizacja to stosunkowo nowa metoda utrwalania żywności. Polega na zamianie wody w produkcie ze stanu stałego bezpośrednio w stan pary (pominięty zostaje wówczas stan ciekły). Cały opis w artykule.
cosdlazdrowia_pl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 15
- Odpowiedz
Komentarze (15)
najlepsze
@wykopiwniczanin: jakim myśleniem? Liofilizacja to prosta technika, tylko po prostu kosztowna energetycznie i sprzętowo. To że teraz pojawiają się takie produkty, to po prostu typowe reklamowe robienie ludziom wody z mózgu, że to niby takie super zdrowe, a tak naprawdę, to chodzi o wytłumaczenie wysokiej ceny. Równie dobre są mrożonki (i o niebo tańsze). Bo tego typu produkty (liofilizowane)
@wykopiwniczanin: o czym ty bredzisz? z jakim żukiem? odstaw te piguły, bo bełkoczesz... Poza tym, niby tak lubisz merytoryczne dyskusje, a jakoś nie widzę w twojej bazgraninie żadnego sensownego argumentu poza bełkotem ad personam. Ogarnij się mentalnie i wróć, jak zmądrzejesz.
I nie zjeżdżam z tematu, tylko