Janginizacja czyli słodkie przetwory bez cukru!
Truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, morele, brzoskwinie – lato rozpieszcza nas różnorodnością świeżych owoców, a sezon jak wiemy nieubłaganie mija. Możemy jednak zatrzymać smaki lata w słoiku, przygotowując owocowe przetwory na późniejsze jesienne wieczory Czytając składy dżemów...
piotr-urbaniak z- #
- #
- #
- #
- #
- 1
Komentarze (1)
najlepsze
Zwykle kisiliśmy ogórki i kapustę, do niech jesteśmy przyzwyczajeni i kiszenie innych rzeczy wydaje się dziwne, ale można w ten sposób zakonserwować niemal dowolne owoce i warzywa.
Smak mają bardzo dziwny, ale są zjadliwe - generalnie kiszone rzeczy robią się kwaśne bo zawarty w owocach cukier zmienia się w kwas mlekowy - ale jeśli było go dużo (owoc był mocno słodki) to część zostaje i