PubMed o zdrowiu zaklętym w naturze, bez efektów ubocznych + przepis na "lek"
Papryka chili i zawarta w niej kapsaicyna to lek na wiele schorzeń!
Przeprowadzono wiele badani jednoznacznie pokazujących m.in że substancja ta skutecznie przeciwdziała otyłości i spala kalorie.
"Kapsaicyna odgrywa kluczową rolę w zdrowiu ludzi mając m in wiele korzyści dla zdrowia metabolicznego, zwłaszcza w przypadku redukowania nadwagi u osób otyłych Tak jak w przypadku ziół dobroczynne działanie dotyczy różnych organów i tkanek w całym ciele. Co ważniejsze, w większości badań nie obserwowano działań niepożądanych kapsaicyny. Kapsaicyna jest skuteczna i bezpieczna w leczeniu nadwagi i otyłości porównując z lekami lub innymi interwencjami o pewnych skutkach ubocznych"
Dietary capsaicin and its anti-obesity potency: from mechanism to clinical implications
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426284/
Masz wrzody żołądka i unikasz ostrych potraw? to błąd! kapsaicyna leczy wrzody
"Jak na ironię panuje przekonanie że pikantne potrawy mogą powodować wrzody;Przeciwnie,istnieją dowody na to, że kapsaicyna ma tendencję do zapobiegania i przyspieszania gojenia wrzodów żołądka"
Capsaicin-important potential for promoting vascular and metabolic health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4477151/
To także naturalny antyoksydant,pomaga na Alzheimera,łagodzi ból,działa przeciwbakteryjnie,walczy z nadciśnieniem i miażdżycą.
Najlepszym jej źródłem są papryczki chili Osoby, które nie lubią ostrych dań, powinny natomiast szukać kapsaicyny w suplementach diety. Należy jednak zwracać uwagę na to, by była to kapsaicyna naturalna, a nie jej syntetyczne odpowiedniki.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Osobiście zbawienne właściwości chilii-kapsaicyny znam od dawna. W ciężkim dla mnie okresie był to jeden z ważniejszych elementów powrotu do zdrowia. Chciałem się z wami podzielić przepisem który stosuje od lat, mianowicie jest to sos zwany Sriracha. Są dwie szkoły jego przyrządzania-w jednej z niej po procesie fermentacji sos jest zagotowywany a w drugiej nie.
Ja stosuję tą drugą metodę gdzie sosu nie poddaje gotowaniu. Trzymany w słoikach w lodówce jeszcze nigdy mi się nie zepsuł, choć nie udało mi się tego sprawdzić dłużej niż ok 5-6 tygodni ponieważ sos jest uwielbiany przez domowników i szybko znika.
Przepis:
1 kg Habanero (waga po odcięciu łodyżek)
8-10 ząbków czosnku (polskiego)
9 łyżeczek brązowego cukru (trzcinowy)
4 łyżeczki soli kłodawskiej (bez antyzbrylaczy)
100-125ml wody
+ na koniec
150ml octu jabłkowego (ja używam samorobnego)
Chili umyć, odciąć łodyżki (wyrzucić) i pokroić na kawałki - wszystko jedno jakie.
Wsadzić do blendera, dodać czosnek, sól, cukier i wodę. Zmiksować
Całość przelać do dużego szklanego słoika, przykryć gazą lub folią spożywczą, ścisnąć gumką i umieścić w ciemnym miejscu (można postawić gazetę „na sztorc” by ograniczyć dopływ światła) na 7-8 dni - nie do lodówki! W każdym dniu przemieszać drewnianą wyparzoną łyżką
Mieszanina zacznie fermentować i lekko burzyć - podnosząc się do góry. Mieszać tak, aby całość znów tworzyła jednolitą masę.
Po 7-8 dniach całość ponownie przelać do blendera i dolać 150ml octu jabłkowego następnie zmiksować: czasowo-wedle uznania struktury konsystencji
Przelać do słoików/buteleczek i umieścić je w lodówce-GOTOWE!
Te wszystkie produkty na odchudzanie są gówno warte. Ten sos pomoże ci zrzucić kg jak żaden inny produkt na rynku
Komentarze (13)
najlepsze
Szokujące wyniki kontroli! 89% przebadanych probiotyków nie spełniało wymagań!
W 1908 r. rosyjski mikrobiolog Ilija Miecznikow otrzymał Nagrodę Nobla w
@Mishaku: Oczywiście że nie ale to pokazuje jak wielką moc ma natura w tym przypadku kapsaicyna jako element w pomocy dojścia do zdrowia