Zawsze ciekaw jestem jak z utlenianiem się takiego noża (rdzą) ... bo nie jest to raczej taki zwykły ze sklepu i jakaś stal użyta może bardziej lub mniej być na te zjawisko podatna.
@Analityk: jak dla mnie nic ale zapytaj twórców wykopowej aplikacji mobilnej czemu ją tak #!$%@? ;). Dodane było bez 18+ ale widzę E różne cuda się dzieją :)
Po tym zatopieniu chyba w kwasie wygląda jak stal damasceńska. Dokładna technologia już jest zapomina ale obecne techniki pewnie taka jak ta osiągają przybliżone parametry.
@zonderling: @Faith69: grubaski do siekania i krojenia, czasami rąbania, natomiast cienkie do smarowania, filetowania, oprawiania, w tym i noże rzeźnicze. Osobiście wolę cienkie, chociaż jak ktoś sieka godzinami, to pewnie preferuje z grubszą głownią.
Damast ładnie wygląda ale to bajer dla niekumatych,którzy myślą że to legendarna stal damasceńska.Wiele bardzo dużych firm produkujących noże oszukuje swich klientów pisząc bezczelnie że takie noże to noże właśnie z tej stali.Po polsku to dziwer jak dobrze pamietam.Jest jeszcze bułat moim zdaniem ładniejszy ale nawet spece nożoroby mają z nim problem.
Komentarze (37)
najlepsze
Cienkie noże to raczej do mięsa moim zdaniem.
Osobiście wolę cienkie, chociaż jak ktoś sieka godzinami, to pewnie preferuje z grubszą głownią.
Gx