Istotnym składnikiem kostek rosołowych i Vegety jest glutaminian sodu. No ale jest śmiertelnie zabójczy i ciągle modne jest unikanie go.
Tymczasem pani (no bo któżby inny) wali do potrawy 200g soli. Soli, której LD50 wynosi 12357 mg/kg, a glutaminianu 15800 mg/kg. Czyli defacto, glutaminian jest mniej szkodliwy niż sól.
Zakop za informacje nieprawdziwą (i rzekłbym niesmaczną).
Oczywiście, można ugotować rosół bez kostki i Vegety, sam tak robię jak mam dużo czasu. Ale
@rudalbn: Nie chodziło mi o to, że kogoś zabije, po prostu nie ma sensu. Jeśli rosół ma być 'prawdziwy' to ma być rostbef, szponder, może szyja z indyka, dużo czasu i mało ognia. Koniecznie ziele angielskie, a cebula ma byc opalona nad żywym ogniem. Jeśli ma być szybko, to jak najbardziej, ale nie mówmy, że "Ale zupa na domowej roboty kostce rosołowej (wykonana robotem kuchennym XXX) jest nie do przebicia".
Komentarze (5)
najlepsze
Tymczasem pani (no bo któżby inny) wali do potrawy 200g soli. Soli, której LD50 wynosi 12357 mg/kg, a glutaminianu 15800 mg/kg. Czyli defacto, glutaminian jest mniej szkodliwy niż sól.
Zakop za informacje nieprawdziwą (i rzekłbym niesmaczną).
Oczywiście, można ugotować rosół bez kostki i Vegety, sam tak robię jak mam dużo czasu. Ale
Zapomniałem