Takie coś nazywa się schematem blokowym i w gastronomikach wałkowane jest non stop. Na egzaminie zawodowym to samo, jest jedno zadanie - można je rozwiązać w formie tradycyjnej - opisowej, ale lepiej jak zrobi się w postaci schematu. Co do tych przepisów to chyba gotowanie jajek przez 10 minut jest lekką przesadą, owszem można i 20 minut gotować, ale jajka są gotowe po 3 minutach.
Wiem, że pochodzę z ubiegłego tysiąclecia, ale zdecydowanie wolę Ćwierczakiewiczową. U niej przynajmniej wszystko jest jasne: "... weź cieniutki plasterek szynki, około 3cm i podlej go odrobiną masła (5 łyżek stołowych)". Bolesław Prus napisał:"„to, o czym u nas marzył Mickiewicz, to zdobyła pani Ćwierczakiewicz”
Ciekawy pomysł ale mało praktyczny ponieważ napisanie przepisu jest prostsze/szybsze, niż zrobienie takiej grafiki (trzeba umieć obsługiwać program graficzny).
@rar: Do mnie też nie, przepis w formie pisanej jest dla mnie dużo czytelniejszy niż w formie obrazkowej. Może to kwestia przyzwyczajenia, ale jakoś nie chciałabym gotować na podstawie takich obrazków. Jeżeli jednak dla kogoś to ułatwienie - to dobrze, przecież o to chodzi.
Komentarze (56)
najlepsze
Pozdrawiam wszystkich smakoszy
tylko ktoś to powinien przed zamieszczeniem testować, bo jak będzie błędny schemat postępowania i biedny informatyk się zapętli np. przy soleniu...
To oczywiste. Masz w końcu 2 ręce. A jak nie to - nie ma rączek nie ma ciasteczek
EDIT: w ogóle to czemu awatara nie mam? :|
Robie dziesiatki takich samych na praktykach :O
Jedyne co sie rozni to fakt ze moj schemat jest pionowy a nie poziomy
Chciałbym przedstawienie w takiej formie żebym nie musiał najpierw ogarniać całego przepisu żeby wiedzieć co kiedy mam robić
Powinno być jakoś bardziej wyszczególnione co się samo robi (np gotowanie) a co ja mam robić w międzyczasie
Lista
Widzisz czas gotowania, widzisz kiedy masz co dodac...
Dokladniej sie juz raczej nie da, bo skad ktos ma wiedziec, czy pokrojenie cebuli zajmie ci 20 sekund, czy 5 minut?
Dlatego widzisz ktore skladniki masz ze soba polaczyc i kiedy dodac do pozostalych...