Czajnikowy znów wymiata! Jak rozpoznać dobrą kawiarnię? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
10 porad jak rozpoznać dobrą kawiarnię. Co jest ważne w kawiarni i ma znaczenie dla smaku kawy?
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 102
- Odpowiedz
10 porad jak rozpoznać dobrą kawiarnię. Co jest ważne w kawiarni i ma znaczenie dla smaku kawy?
Komentarze (102)
najlepsze
1) Kawa jasno palona ma bardzo dużo kwasowości w sobie. Taką kawę najczęściej stosuje się w alternatywach, ekspres ciśnieniowy dodatkowo "wyciąga" tę kwasowość, która i tak jest wysoka. Nie każdy idzie do kawiarni napić się kawy cytrusowej... Większość osób za tym po prostu nie przepada. Z doświadczenia wiem, że goście preferują smaki słodkie i posmak czekolady. To tak bardzo ogólnikowo
2) Dwa młynki w kawiarni nie
@Wesoly_Kartofelek: Co ci podudzia zrobiły? ( ͡° ʖ̯ ͡°)
- Ni #!$%@?! jestem tu, żeby robić dobrą kawę! - musiał pomyśleć po włosku.
Cała zawartość portafiltru ląduje w koszu. Nabijanie rozpoczyna się od nowa.
Tak. Kawa
1) kawa długo palona tzw "obślizgła" nie oznacza ze ziarna są zlej jakości, nie każde ziarna włoskie są zlej jakości dla przykładu podam palarnie "diemme czy danesi" Brak wiedzy i ignorancja autora. Wskazanie na to ze tylko speciality coffee jest warta uwagi.
2) młynek który stoi obok fiorenzato chyba "f64 lub "f5" to młynek do mielenia "dużej ilości na raz" np kiedy klient poprosi o zmielenie danego blendu bądź signla (single origin) np na filter lub aeropress. Posiadanie tego młynka to żaden dowód na to ze kawa jest dobrej jakości i będzie prawidłowo przygotowana. To tak jak mówić ze każde auto które ma 4 końcówki wydechu jest mocne...
3) ilość kawy w hopperze, właściciel kawiarni może i serwuje speciality coffee ale najwyraźniej nie wie po jakim czasie kawa wysycha w hopperze nawet gdy jest zamknięty pokrywka. No chyba ze kawiarnia ma stały ruch 50kaw na godzinę przez caly dzien, ponieważ maja 1.2kg hopper i używają tylko podwójnych szotow z około 18-20g.
4) raczki typu naked to bzdura... jeżeli barista wie co robi to klasyczne porty są absolutnie poprawne i różnica jest nie do odczucia.
źródło: comment_OIkRdxe6eM5J0jAzgXmyP51180o55NsS.jpg
PobierzCo do kawiarni to zalezy co gdzie i jak. W londynie kontrakty podpisuja tylko ci ktorzy nie maja siana na marzocco :) albo ci ktorzy chca np red brick :)
Rynek speciality jest rozbudowany ale nawet teraz stanowi niewiele ponad 10% konsumpcji.
źródło: comment_L9jqmxCJoWutUw4jtENe0Gl4dgeAEIU0.jpg
Pobierz@Syko: obowiązkowo w takim kubku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_spdBxZxwVK41b9iTtHZQE7Ty3KUsca8u.jpg
Pobierz