Sheepard's Pie, nie ortodoksyjne :-) gdyz zastapilem baranine, wolowina.
skladniki:
- 1kg ziemniakow (najlepiej Red Rooster)
- 500 g wolowiny mielonej
- 4 pomidory
- 2lyzki stolowe koncentratu pomidorowego (uzylem Pudliszek)
- lyzka stolowa Maggi
-1/2 sredniej wielkosci brukwii
- 1/2 sredniej wielkosci korzenia pasternaku
- marchewka sredniej wielkosci
- cebula
- 1/2 pora (bez twardych lisci)
- 200g groszku zielonego (uzylem mrozonego)
-przyprawy ( sol, pieprz, galka muszkatolowa, mieszanka ziol -pietruszka,tymianek, rozmaryn,lisc laurowy sproszkowany,majeranek)
- pojemnik do zapiekania w piekarniku (uzylem tacki aluminiowej)
- olej
Przygotowanie:
Zblanszowac pomidor, wylozyc na rozgrzana patelnie pokryta odrobina oleju, temp.ok.150 stopni, doprowadzic do powstania pulpy, dodac koncentrat pomidorowy. Na te mase wrzucic wolowine, przysmazac czesto mieszajac, dodac maggi oraz mieszanke ziol. kiedy mieso juz jest usmazone, przelozyc na dno pojemnika
do garnka (zylem szerokiego i niskiego) wlac okolo lyzke oleju, na rozgrzany olej (150 stopni) dodac polowe, przetartej galki muszkatolowej oraz lyzeczke pieprzu, kiedy zacznie sie smazyc, wsypac warzywa i posolic je (musza puscic wode), mieszac az puszcza wode, wtedy przykryc pokrywa i , co jakis czas mieszajac, doprowadzic do sredniej miekkosci. Wtedy wrzucic na durszlak aby pozbyc sie nadmiaru wody, Dodac do nich, osobno, ugotowany groszek. Doprawic do smaku sola oraz pieprzem. wylozyc do pojemnika na wczesniej polozone tam mieso.
Ziemniaki obrane oraz ugowowane, rozetrzec na purre. Dodac 1-2 lyzki oleju oraz 2-3 galazki swiezego rozmarynu, Wylozyc do pojemnika.
Zapiekac w piekarniku na srodkowym ruszcie, w temp.180 stopni az lekko przypieka sie ziemniaki.
Smacznego.
Komentarze (2)
najlepsze