Jako prawdziwy różowy pasek, nie mogę odejść z tego padołu łez, nie postując czegoś w #
gotujzwykopem.
Dzisiaj:
Chińściźna (z serii "łuuuuu-tang" :P Nauczył mnie gotowania tego mój przyjaciel i serio, tak na to mówią u niego w domu).
Nie ma to nic wspólnego z żadną chińską kuchnią, ani nic z tych rzeczy, to w sumie bardzo proste jedzenie - nazwa ma znaczenie sentymentalne tylko. Bardzo smaczne, nie jest tłuste, a ma ciekawy smak.
Składniki na pełen gar:
- 2x pierś z kurczaka (inne mięso niespecjalnie się nadaje)
- 2x kapusta pekińska
- ok 0,3 kg pieczarek (opcjonalnie)
- 2x cykoria (czasem ciężko ją dostać, ale jej brak nie zmienia tak bardzo smaku)
- 4x seler naciowy
- marchewka, korzeń pietruszki, seler
- tłuszcz do podsmażenia mięska (ja używam Planty, bo nie śmierdzi mi potem w domu)
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, curry, cynamon, drobno skruszone lub zmielone goździki (lub przyprawa chińska 5 smaków Kamisa zamiast goździków i cynamonu)
- makaron typu kolanka, czy muszelki.
Przygotowanie:
1. Kroimy w kostkę pierś z kurczaka, pieczarki na pół i w plasterki.
2. Kroimy warzywa na kawałki: kapustę na drobno, a włoszczyznę można w talarki, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Cykorię jakkolwiek, seler warto zostawić trochę grubiej. To jest najbardziej pracochłonna część przygotowywania potrawy :(
3. Do wysokiego, ok. 4-5 litrów garnka dajemy troszkę tłuszczu na dno, na "średni ogień", wrzucamy pierś i obsmażamy przez ~5 minut. Dodajemy papryki słodkiej i ostrej i goździki, jeśli mamy je same.
4. Dodajemy pieczarki, smażymy dalej, aż nabiorą ciemniejszego koloru
5. Wrzucamy wszystkie warzywa, poza kapustą, mieszamy, aż zaczną puszczać sok i dodajemy resztę kapusty, jeśli mamy mniejszy garnek - partiami
6. Dodajemy pozostałe przyprawy, mieszając pod przykryciem. Soli ok. łyżkę stołową, a potem do smaku (kapusta pochłania sól - wychodzi na drugi dzień dopiero). Takie grzanie/duszenie zajmuje ok 40-60 minut.
7. Gotujemy makaron.
8. Gotowe! Podajemy najlepiej na głębokich talerzach (jest dużo wywaru).
Czas przygotowania: ok godzina na ogniu + krojenie, ja się wyrabiam w 1,5h.
Koszt: wyżej opisana porcja ok 30zł + przyprawy
Smacznego!
Komentarze (1)
najlepsze