@nunu85: kiedyś dyskutowałem na ten temat z jakąś ekologiczną idiotką, która pod obrazkiem z jedzeniem z McD napisała wywód, że jak to tak można samemu siebie truć. Ona przecież kupuje tylko ekologiczne warzywa, chleb piecze sama itd. Na początku kulturalnie jej odpisałem, że niech nie narzuca komuś co ma jeść bo to prawa indywidualna. Jej odpowiedź od razu była atakiem, stwierdził babsztyl, że swoje jedzenie fast foodów usprawiedliwiam i że
@Andreth: Najlepsze jest to, że autorka tekstu Jadwiga Łopata dostała nagrode imienia Goldmanów a wykopki, które na co dzień wszedzie widzą rękę Sorosa nie doszukują sie spisku zydowskiego.
Za swoją działalność została w 2002 r. uhonorowana, jako pierwsza osoba z Polski, Nagrodą Goldmanów, czyli tzw. ekologicznym Noblem.
A teraz kilka przykładów znanych już od 150 lat, że nic takiego jak teoria ewolucji nie istnieje. Że ten wymysł propagandzistów to tylko kradzież czasu Twojego, który można by przeznaczyć na istotne dla życia i funkcjonowania państwa przedmioty.
Tak narzekać mogli by ludzie z każdej branży że wielcy wyniszczają większość małych bo mają taniej. Ale to źle? Rolnicy to ostatni zawód w niektórych krajach min. u nas gdzie cały czas się broni tego szkodzącemu wszystkim systemu. (za wyjątkiem rolników) Równie dobrze można by w każdej innej dziedzinie zakazać dużych firm, każdy by miał pracy aż za dużo ale co z tego jakby kupić można było znacznie mniej. Rolnictwo przynosi ułamek
@Herubin: Szedłem takim rozumowania: większa konkurencja - więcej niszowych producentów, więcej współzawodnictwa, kto wytworzy lepsze produkty itp.. ale być może nie ma to takiego wielkiego znaczenia, kto wie. Co do drugiego akapitu:
Już nawet nie mówię o tym, że tą jakość traci się głównie na poziomie przetwórczym a nie produkcyjnym.
Absolutnie nie prawda. Sterydy, antybiotyki, chemia agralna - to ma przecież olbrzymi wpływ na końcową jakość zdrowotną jedzenia. W przetwórstwie
To i tak pierdzielnie wszystko w krótkim czasie, produkuje się coraz intensywniej wiecej a dostaje się coraz mniej za plony, na wsi są już niektórzy tak nabuzowani że szkoda mówić, zboże nie płaci, trzode likwidują, mleko leży bo kwoty znieśli, tytoń i buraki cukrowe ograniczyli wszyscy się przerzucili na warzywa i zapowiada się dramat na tym rynku, kredytów ludzie mają całą masę ciekawie się zapowiada
@weeego: tak to jest jak ustawami i pompowaniem kasy na siłę trzyma się nieefektywne drobne rolnictwo zamiast pozwolić rynkowi ewoluować. Jak UE zaakceptuje ttip to dopiero będzie pogrom.
@GokuMK: Tu trzeba spojrzeć z szerszej perspektywy, drobne może być mniej efektowne i przynosić mniej plonów, ale jeśli będzie bardziej zróżnicowane, to będzie obradzać w żywność bogatą w minerały i o mniejszej ilości pestycydów - na dłuższą metę zdrowsza żywność to zdrowsze społeczeństwo. Tymczasem obecne tendencje są w kierunku likwidacji małych gospodarstw również poprzez wspieranie wielkich koncernów jak monsanto, które przynoszą nam żywność niezdrową, przerośniętą, ubogą w minerały i witaminy,
To nie przejdzie! Polscy politycy którzy decydują i naszym życiu, zostaną dobrze opłaceni i zgodzą się na wszystko. Pogrążą własne społeczeństwo, zniewolą, tylko dla swojego sukcesu. Wystarczy spojrzeć jak żyją rodziny polityków. Kiedy zwykły człowiek użera się z codziennością, oni realizują swoje marzenia!! DROGIE MARZENIA, za które się płaci i które się zazwyczaj realizują. Niestety marzeniem przeciętnego polaka jest spłacenie kredytów, więc realizuje swoje życie według scenariusza prezesów wielkich korporacji i sprzedajnych
...." W grudniu 2014 FAO ujawniła wstrząsającą informację -prognozę, że rolnictwu w świecie pozostało gleb już tylko na 60 lat, jeśli bieżące tempo degradacji gleb będzie kontynuowane (głównie wskutek stosowania agrotechnik bazujących na chemikaliach przemysłowych...), cytuję:
- “Rzym (Thomson Reuters Foundation) – Tworzenie się trzech centymetrów poziomu próchniczego (warstwy uprawnej) gleby (ang. topsoil) zabiera 1000 lat, a jeśli bieżące tempo degradacji będzie kontynuowane, warstwa uprawna gleby na całym świecie zniknie w ciągu 60 lat, powiedział w piątek urzędnik ONZ wyższego szczebla.
@wojtoon: Ale to wystarczy mieć mózg i trochę pomyśleć, że jeśli człowiek zwiąże się biznesowo z partnerem któremu tak de facto nie ma nic do zaoferowania - to przy takiej dysproporcji władzy i kapitału będzie skończony.
To ogólnie straszne jak odmóżdżone jest to społeczeństwo. Kiedy mamy jakiś mały biznes z 5 pracownikami to stękają i bredzą jak to wszystkich wyzyskuje i okrada, a wielkie korpo i rząd nad którym nie
Tak zniszczyli angielskich rolników że biedni muszą jeździć nowymi Range Roverami a najmniejsze traktory ledwo mieszczą się na jednym pasie drogi. Ktoś sobie nie poradził na rynku i płacze.
Komentarze (107)
najlepsze
Obecnie bez chemii nie ma co liczyć na w miare przyzwoite plony.
Dlaczego?
ano przez właściwości odmian.
Kiedys
Nawet gorzej - nieekologiczne. Ekologiczne są uprawy intensywne.
http://alexjones.pl/aj/aj-technologia-i-nauka/aj-medycyna/item/83514-bajki-dla-grzecznych-doroslych-darwinizm-a-zdrowie
Równie dobrze można by w każdej innej dziedzinie zakazać dużych firm, każdy by miał pracy aż za dużo ale co z tego jakby kupić można było znacznie mniej.
Rolnictwo przynosi ułamek
http://static1.squarespace.com/static/502c267524aca01df475f9ec/t/55947787e4b0c2ba79b14a01/1435793289543/?format=750w
Nie można mieć drobnego rolnictwa i mieć bogatego społeczeństwa. Nie ma takiego państwa. Ofc PiS i inni wiedzą lepiej ...
i alternatywnie mapka
http://i.imgur.com/W0sdOW6.png
Co do drugiego akapitu:
Absolutnie nie prawda. Sterydy, antybiotyki, chemia agralna - to ma przecież olbrzymi wpływ na końcową jakość zdrowotną jedzenia. W przetwórstwie
Komentarz usunięty przez moderatora
...." W grudniu 2014 FAO ujawniła wstrząsającą informację -prognozę, że rolnictwu w świecie pozostało gleb już tylko na 60 lat, jeśli bieżące tempo degradacji gleb będzie kontynuowane (głównie wskutek stosowania agrotechnik bazujących na chemikaliach przemysłowych...), cytuję:
- “Rzym (Thomson Reuters Foundation) – Tworzenie się trzech centymetrów poziomu próchniczego (warstwy uprawnej) gleby (ang. topsoil) zabiera 1000 lat, a jeśli bieżące tempo degradacji będzie kontynuowane, warstwa uprawna gleby na całym świecie zniknie w ciągu 60 lat, powiedział w piątek urzędnik ONZ wyższego szczebla.
Pod tym znaleziskiem wypowiadają się w 90% ludzie nie mający pojęcia o rolnictwie
Dziękuje za uwagę
To ogólnie straszne jak odmóżdżone jest to społeczeństwo. Kiedy mamy jakiś mały biznes z 5 pracownikami to stękają i bredzą jak to wszystkich wyzyskuje i okrada, a wielkie korpo i rząd nad którym nie