@victorek: po pierwsze wedzaRniczy. A po drugie niczego nie zakazano, jedynie zmniejszono limity dopuszczalnych ilości substancji rakotwórczych (WWA; tak, są silnie rakotwórcze). Natomiast proszek o którym wspominasz to aromat dymu wedzarniczego, jest on uzyskiwany z kondensacji dymu powstającego podczas pirolizy drewna. Tak samo dym w płynie tyle ze aby powstał proszek jest on suszony. A aromat ten stosuje się wtedy kiedy osłonka w której jest kiełbasa nie przepuszcza dymu np poliamidowa,
@monarchista: podczas wedzenia takie związki powstają. Tez podczas grillowania. Większość z nas ma słabość do przypieczonej kiełbaski, ale prawdą jest ze jedzenie takich wręcz zweglonych kiełbasek jest bardzo niezdrowe. Można używać np tacki aluminiowej aby ograniczyć kapanie tłuszczu. Płynną postać dymu wymyślil Polak dawno temu, nikt nie chciał tego używać w Polsce i patenty odkupili Duńczycy. A jeżeli chodzi o dzisiejszy dym w płynie, to jest to produkt dużo Lepszy niż
Komentarze (109)
najlepsze
Nie lepiej pooglądać o tym, co jedzą za granicą?
Płynną postać dymu wymyślil Polak dawno temu, nikt nie chciał tego używać w Polsce i patenty odkupili Duńczycy. A jeżeli chodzi o dzisiejszy dym w płynie, to jest to produkt dużo Lepszy niż