biedra dobrze uderzyła w temat ze swoimi stekami. nie żebym akurat spuszczał się nad anglosaską kuchnią, ale wg mnie grillowany stek jest (dużo) lepszy od schabowego z panierką.
@Fenxo: krwisty stek jest w środku surowy (ostrzegam). rozgrzewasz dobrze patelnię (ja tam nie daję w ogóle oleju, smażę na teflonowej - niektórzy odradzają, dla mnie nie ma różnicy), smażysz tak z 2 minuty z każdej strony (steki z biedronki są trochę cieńsze niż te podawane w restauracjach), odstawiasz na talerz, solisz, pieprzysz, czekasz chwilę, żeby odpoczęło (inaczej od razu po przekrojeniu wypłyną ci wszystkie soki), dajesz trochę masła z góry
@paziu: Ja właśnie usmażyłem ostatnio takiego buta o smaku krowy. Bardzo mocno rozgrzana patelnia, olej, no i po 4 min z każdej strony. Co źle zrobiłem?
@Fenxo: Zdecydowanie za długo smażony,1min 30s do 2 minut z każdej strony wychodzą smaczne i soczyste steki. Tylko stek trzeba wyjąć z lodówki na co najmniej 20-30 minut żeby się trochę rozgrzał przed smażeniem i jeszcze nie wolno go przekłuwać,do tego po usmażeniu dobrze
Wyjaśniło się, czemu jeszcze niedawno kupowałem stek za ok. 12 zł, a ostatnio już za 22 zł (nooo, nie zupełnie to samo mięso, ale jednak tak duża różnica nie wynika tylko z lepszej części krowy).
Komentarze (21)
najlepsze
@Fenxo: Zdecydowanie za długo smażony,1min 30s do 2 minut z każdej strony wychodzą smaczne i soczyste steki.
Tylko stek trzeba wyjąć z lodówki na co najmniej 20-30 minut żeby się trochę rozgrzał przed smażeniem i jeszcze nie wolno go przekłuwać,do tego po usmażeniu dobrze