Efekt dopłat UE: 15-krotny spadek wydajności upraw, 800% wzrostu powierzchni pól
Mimo iż przez dziesięć lat na dopłaty do ekologicznych upraw sadowniczych i jagodowych wydano ponad 708 mln zł produkcja owoców nie wzrosła. Wręcz przeciwnie: wydajność upraw spadła z 15 do 1 t owoców na hektar. Za to aż ośmiokrotnie wzrosła powierzchnia upraw – najczęściej...
broker z- #
- #
- #
- #
- #
- 93
- Odpowiedz
Komentarze (93)
najlepsze
Prawdziwy skandal to byłz dopłatami do orzecha włoskiego, bo poza wałem finansowym to była też realna szkodliwość dla gleby. Po takim orzechu mało co rośnie przez dłuuuuugi czas.
@FrasierCrane:
jeszcze więcej pieniędzy na kontrole? trzeba rozwiązywać problemy które sami stwarzamy.
Jak ktoś ma ekologiczne truskawki i wejdzie mu w to pleśń czy inny grzyb to ma w zasadzie 98% strat w produkcji. Nie wolno mu użyć żadnych chemicznych środków ochrony roślin przed zarazą, szkodnikami czy przed czymkolwiek. W ten oto sposób to co nazywamy ekologiczną żywnością staje się podwaliną pod nowoczesną formę marnotrawienia zasobów ziemi: wody, wiedzy, pracy, czasu, pieniędzy, przestrzeni...
Wystarczyło sprowokować
Krótko mówiąc - #!$%@? masę pieniędzy w błoto, a teraz kolejne pieniądze pójdą na "opracowanie i wdrożenie zasad...itd" oraz na
Co ciekawe, w samych USA topiono się pszenicę w Pacyfiku, bo ceny wyrżnęły by rolników
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora