@koniu23: Może je ograniczyć. Ale własnie o to chodzi. Pozwalamy ciastu wzrastać przez 30 minut piekąc pod przykryciem a potem całość ograniczamy poprzez przypieczenie skórki z użyciem jajka. Jeżeli chlebek ma być dobrze wyrośnięty to bierzemy duży garnek i pieczemy dłużej pod przykryciem.
No nie wiem, czy to akurat dobry pomysł, żeby się tym chlebkiem chwalić. Sporo błędów w trakcie robienia, wydaje mi się, że nie do końca rozumiesz na czym polega działanie drożdży i w efekcie struktura chleba jest nieprawidłowa. W kwestii nazewnictwa - chleb z białej mąki na drożdżach nie jest chlebem ciężkim. To jest chleb lekki, jeżeli wyszedł ciężki, to znaczy, że był robiony nieprawidłowo. No i trochę gubisz sens pieczenia chleba
@marthab: Cebula to mój ulubiony czosnek :) Najlepsze chleby tylko na zakwasie. Tylko ten czas na robienie zakwasu... chyba spróbuje zakwas kupić w sklepie, ciekawe czy wyjdzie sensowny chleb. Nigdy nie próbowałem :)
@RobertTyward: w Polsce nie widziałam zakwasu w sklepach. Jest kwas chlebowy, zakwas na żurek. Ciekawe dlaczego, drożdże są w każdym sklepie, a zakwasu nie ma. Siostra mówi, że w Danii można dostać świeży zakwas bez problemu. Zrób w domu, przynajmniej jest trochę zabawy. Wystarczy parę minut dziennie i w następny weekend możesz zacząć piec. Jest też chyba w necie inicjatywa dzielenia się zakwasem, możesz sprawdzić czy ktoś w pobliżu nie chce
Komentarze (8)
najlepsze
Najlepsze chleby tylko na zakwasie. Tylko ten czas na robienie zakwasu... chyba spróbuje zakwas kupić w sklepie, ciekawe czy wyjdzie sensowny chleb. Nigdy nie próbowałem :)
Jest też chyba w necie inicjatywa dzielenia się zakwasem, możesz sprawdzić czy ktoś w pobliżu nie chce