Przedstawiam Wam przepis na przepysznego "Wykopieroga" w wersji XXL :-)
Potrzebne składniki na dwie porcje:
- duża pierś z kurczaka,
- pomidory w puszce,
- serek topiony,
- 1 cebula,
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek, bazylia, oregano),
- ciasto francuskie,
- masło
Na to do roboty!
Zaczniemy od przygotowania sosu:
Podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę, następnie dodajemy pomidory z puszki.
Całość gotujemy na małym ogniu ok. 15-20 minut często mieszając. W połowie gotowania dodajemy przyprawy (sól, tymianek, bazylia i oregano). Warto w trakcie gotowania powyciągać z sosu skórki i inne twarde pozostałości po pomidorach.
W międzyczasie przygotowujemy mięsko. Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół.
Każdą w z połówek przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy na maśle delikanie z obu stron.
Na podsmażone piersi układamy pokrojony serek topiony (może być również inny np. camembert) i jeszcze trochę przyprawiamy ziołami.
Tak przygotowane piersi zawijamy w ciasto francuskie z artystycznymi zdobieniami ;-)
Całość ląduje w piekarniku rozgrzanym do 220°C na 10-12minut. Trzeba pilnować, bo łatwo przypalić ciasto.
Upieczony "Wykopieróg" polewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i gotowe! Bon appetit!
Efekt końcowy wraz z pomocnikiem ;-)
PS. Sztućce rozkładał nasz pomocnik, więc trzeba mu wybaczyć małą wpadkę ze stronami ;)
Komentarze (26)
najlepsze
Poprawiłem