@kamilski: Na to jak coś smakuje ogromy wpływ ma zapach. Smak jest dosyć prostym zmysłem, węch jest nieporównywalnie dużo ważniejszy. Pijąc z butelki nie czujesz zapachu (albo szczątkowo, tyle co z ust) i tracisz bardzo wiele. No chyba że wino paskudne i bez wąchania lepiej wchodzi.
@BaKuMMz: Dokładnie dlatego. Skoro wino podaje się schłodzone, to nielogicznym by nawet było go ogrzewać dłonią. Są też zasady który gatunek do jakiej temperatury powinien zostać schłodzony, więc jeżeli osoba podająca nam wino o to zadbała, to byłoby nieco niemiłe nie docenić starań o lepsze doznania naszych kubków smakowych. Z odwrotnego powodu za czaszę trzyma się koniak.
Komentarze (73)
najlepsze
źródło: comment_loiwY9HiaUWOCwyv9AO7ZDoRLnpYV7Vh.jpg
Pobierzźródło: comment_5GOcmqUU4fAGc9h4u4xlfQTsjXvXBCD0.jpg
Pobierzźródło: comment_W6KnP9H1swNW8uQ5kLjazKSH3hZ3a9Mk.jpg
PobierzJak człowiek tego nie pomyli to już będzie ok.