@gardan: Nie wiem czy zawsze, bo firmy się nie chwalą szczegółami odnośnie procesu produkcyjnego, ale przy produkcji serów mleko się pasteryzuje i potem dodaje wyselekcjonowane szczepy bakterii. Coś takiego jak na filmiku jest nazywane "fermentacją dziką" i byłoby ryzykowne przy produkcji na skalę przemysłową.
Niestety, nawet mleko prosto od krowy nie gwarantuje pysznego twarogu. W okresie zimowym kiedy zwierzaki karmione są kiszonkami bywa, że takie mleko zwyczajnie nie chce się zsadać a bez tego ani rusz. W lato "na trawie" jest ok.
Pamiętam za młodu jak moja mama robiła twaróg... Niestety to co jest w sklepach mało kiedy przypomina ten smak. Ale kilka lat temu znalazłem coś, co w końcu smakuje praktycznie identycznie (!) jak prawdziwy twaróg. [reklama] http://ekosfera24.pl/nn-twarog-poltlusty-nowak-0-5kg.html [/reklama]
Oczywiście dostępny chudy, półtłusty i tłusty. Kosztuje kosmicznie, ale jak ktoś lubi twaróg a nie ma dostępu do świeżego mleka to polecam.
Z jakiej czesci Polski jestes? U mnie na Mazowszu od zawsze mówiło sie ser biały, a twaróg to jest ww. ser + śmietana (w wersji fit jogurt) + szczypiorek i ew. rzodkiewka.
@havocki: Pomyślałem po przeczytaniu twojego śmiesznego komcia - Ależ tej gimbazy na wykopie się rozmnożyło a tu widzę "Na wykopie do 7 lat i 4 miesięcy" Nie wstyd ci?
Komentarze (20)
najlepsze
Dodanie kefiru wystarczy. Aktywność wystarczająca. Zróbcie prosty test 24 h w pokojowej z kefirem.
Oczywiście dostępny chudy, półtłusty i tłusty. Kosztuje kosmicznie, ale jak ktoś lubi twaróg a nie ma dostępu do świeżego mleka to polecam.