Co robią kelnerzy, by dostać wyższy napiwek?
Kiedy kelner lub kelnerka przedstawiali się imieniem do klienta, to ich napiwek wzrastał o 53 proc. w stosunku do sytuacji, w których tego nie robili. Kelnerzy mają więcej sposobów na to, by dostać wysoki napiwek.
Bankierpl z- #
- #
- #
- #
- 56
Komentarze (56)
najlepsze
Zależy czy chodzisz do knajpy czy Cocomo.
Trik polega na tym, że klatek w budynku jest 7, z czego tylko jedna ma wywieszone nr. mieszkań przed wejściem, akurat moja, ale... Żeby nie było za łatwo, jedynie przy moim mieszkaniu na wywieszce jest dodana litera (tzn. 53A),
inaczej, wtedy musiałbyś zapłacić jeszcze więcej niż: cena jedzenia + napiwek, bo wtedy byłoby to: cena jedzenia + napiwek (wliczony) + podatek od napiwku
Jeśli jedzenie staje mi w gardle bo obsługa patrzy na mnie wilkiem, to napiwku nie zostawiam. Koniec filozofii.
I całe szczęście, że w Polsce kultura napiwkowania nie jest aż tak powszechna jak w USA, bo tam kelnerzy są do tego stopnia "mili" kiedy widza garnitur, że obskakują cię z każdej strony.
Można zrealizować każdy punkt w regulaminie "bycia miłym" i ciągle pozostawić mnie ze zgagą. Można też ominąć połowę formułek i wyjdę z bananem na mordzie.
Zacznijmy od tego, że ja zdaję sobie sprawę z tego, że w gastronomii nikt oprócz właściciela szczerze nie cieszy się na mój widok. I ja
Najlepsze są te hojraki, którzy przy rachunku 48zł dają 50 i na całą salę "reszta dla Pani". Takie burżuje!
Komentarz usunięty przez moderatora