Klopsiki są bardzo lekkie w trawieniu i przyjemne w jedzeniu.
Potrzebujemy:
* pół kilograma mięsa wołowego mielonego
*Jedna duża cebula biała
*Jedna papryka czerwona
* 3-4 ząbki czosnku
* Puszka krojonych pomidorów bez skórki
* Pęczek natki
* Ryż
*Przyprawy wedle uznania lub jak u mnie sól, pieprz, Vegeta
Czosnek siekamy na plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i krótko smażymy. Wrzucamy do niego posiekaną w kostkę cebulę i lekko solimy.
Jak uzyskamy już zeszkloną cebulę, wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażymy to wszystko razem około 5 minut.
Dodajemy mięso. Smażymy do złocistego koloru mięsa.
Wrzucamy do miski ugotowany ryż, mięso z dodatkami z patelni i posiekaną natką. Mieszamy. Formujemy małe kulki, obtaczamy w cieniutkiej warstwie bułki tartej i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron.
Do garnka wrzucamy pomidory z puszki i jak zaczną bulgotać to układamy na nich nasze klopsiki. Przykrywamy i dusimy około 20 minut.
Jak zapach zwabi nas do kuchni to znaczy że są gotowe.
Ponieważ do klopsików nie dodałam żadnej bułki do środka ani jajka mogą się próbować rozpadać. Jeśli Wam to przeszkadza, to możecie dodać jajko lub bułkę.
Smacznego
Po więcej kropkowych przepisów zapraszam na mojego bloga
www.kropkawkuchni.pl
Komentarze (2)
najlepsze